Luca, Ottilia

Kreatív Kirakatverseny zajlik Budapesten

2010.03.25. 00:32

Programkereső

Március első napján indult és április 5-én zárul a 30. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) első alkalommal meghirdetett játéka, a Kreatív Kirakatverseny. A BTF a kerek évforduló kapcsán a fesztivál főtámogatójával közösen hirdetett pályázatot a pénzintézet budapesti kirakatainak kreatív berendezésére.

A versenyzők feladata az volt, hogy több mint húsz fővárosi bankfiókot öltöztessenek ünneplőbe a jubiláló Tavaszi Fesztivál tiszteletére. A játék öt hetében a közönségnek jut a főszerep. A járókelők ugyanis SMS-ben szavazhatnak az általuk legizgalmasabbnak tartott kreatív kirakatra. A közönségdíjas kirakatrendező nettó 200 ezer forint különdíjban részesül.

A felhívásra több tucat egyéni és csoportos pályamű érkezett nem csak a fővárosból, hanem határon túli magyaroktól, és számos vidéki városból is - mondta el érdeklődésünkre a Budapesti Tavaszi Fesztivál kommunikációs munkatársa. Grósz Enikő hangsúlyozta: a pályázóknak az életkora és a foglalkozása is nagyon változatos, vannak köztük egyetemisták, építészcsoportok, lakberendezők, divattervezők és iparművészek egyaránt. A versenyben lévő 24 pályamunkát szakmai zsűri válogatta ki, tette hozzá a BTF kommunikációs munkatársa.  

Nyulasi Lili látványtervező az interneten olvasott a kirakatversenyről. Ez az első ilyen jellegű pályázat, amin elindult, a Tavaszi Fesztivállal pedig ezidáig csak nézőként volt kapcsolata, mesélte a fiatal iparművész, aki két kirakatot is berendezhetett. A látványtervező egyik munkája egy úgynevezett "fúziós konyha" és azt jeleníti meg, hogy a különböző művészeti ágak hogyan tudnak egy fesztivállá „összefőni". A másik kirakatnál pedig az volt az alapkoncepciója, hogy tavasz van és ott, a virágok szimbolizálják a Budapesti Tavaszi Fesztivált. Nyulasi Lili elmondása szerint nem sokat gondolkodott az alapötleteken, amiben valószínűleg szerepet játszik az is, hogy ez a munkája, ugyanakkor hozzátette, a megvalósítás, vagyis hogy egy bank kirakatában miként jelenjenek meg ezek a látványelemek, nos az sok fejtörést okozott neki.

Míg Nyulasi Lili egy mini konyhát, addig az egyik építészcsoport egy majdnem öt méteres makettet valósított meg. Kiss-Gál Zsuzsanna a háromfős építészcsoport egyik tagja elmondta: számukra a lépték miatt volt fontos elindulni ezen a pályázaton, ugyanis a mindennapi munkájuk során sokkal nagyobb terveket valósítanak meg. Az építészek az egyik fővárosi bevásárlóközpontban, a Tavaszi Fesztivál bizonyos tereit, a kultúrához kötődő asszociációkat ábrázolják egy domborműszerű reliefen. A BTF arculati elemét, a madarat használják még fel ezen az erdőt megjelenítő installáción. A kirakatban 30 madár jelképezi a harmincéves Budapesti Tavaszi Fesztivált.   

A tavaszt idéző kirakatok tehát már jó ideje láthatók. A közönségnek pedig aktív szerep jut a verseny során, ugyanis a legkreatívabbnak gondolt Tavaszi Portálra leadott szavazatok alapján hirdetnek közönségdíjast.  A kirakatrendezők munkáit természetesen szakmai zsűri is értékelni fogja a következő hetekben. A közönségszavazás március elején elindult és a Budapesti Tavaszi Fesztivál zárónapján, április 5-én este ér véget.

A pályaművek pontos listája és további információ a kirakatversenyről a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapján olvasható.