Beáta, Izolda, Lea

Retrospektív kiállítás nyílik Dennis Hopper műveiből

2010.04.21. 18:28

Programkereső

Az eddig leginkább színészként ismert Hopper ezúttal képzőművészként mutatkozik be.
Dennis Hopper
Dennis Hopper

Az 1969-es Szelíd motorosok című filmet egyszerre forgatókönyvíróként, rendezőként és színészként is jegyző Dennis Hopper az elmúlt évtizedekben számtalan filmben csillogtatta meg színészi képességeit, képzőművészeti ténykedése azonban eddig nem kapott figyelmet.

Az életmű kiállításnak a Los Angeles-i Kortárs Művészeti Múzeum otthont, míg a kurátori teendőket Hopper barátja, és filmes alkotótársa, Julian Schnabel látja el. A Művészet és Élet címet viselő kiállítás július 11-én nyitja meg kapuit, és a prominens kiállító mellett azzal is izgalomban tartja a helyi sajtót és a szakmai közönséget, hogy ez lesz az első tárlat, ami az új igazgató, Jeffrey Deitch, regnálása alatt nyílik meg.

Egy életmű kiállításnak megfelelően a látogatók Hopper több korszakából láthatnak majd különböző technikákkal készült munkákat. Így absztrakt-expresszionista festmények, pop art kollázsok, graffiti ihlette olajfestmények és portrék egyaránt szerepelnek a kínálatban. A portrékon ráadásul a 20. század legnagyobb ikonjait örökítette meg: Paul Newman, Tina Turner és Andy Warhol egyaránt modellt ült neki. Természetesen nem maradhat ki a műfaji kínálatból a film sem, ezen belül is látható lesz egy installáció, ami a Szelíd motorosokra és Hopper egyéb filmjeire épül.

A kiállítás ötlete egyébként Julian Schnabeltől származik. Ő kereste meg pár hónappal ezelőtt Deitch-et a kiállítás ötletével, amellyel kapcsolatban érthető az intézmény és a kurátor sietsége. Dennis Hopper halálos prosztatarákban szenved, s mint Schnabel elmondta, szeretné, ha Hopper részt venne a tárgyak válogatásában, de még jobban szeretné, ha a mostani generáció megértené, miért is fontos Dennis Hopper.

Forrás: Guardian