György

Elefántot árverez a Sotheby’s

2010.05.25. 09:48

Programkereső

Londonban a nyár is kedvez az aukcióknak és a magas leütési áraknak: a várakozások szerint akár egymillió fontot is érhet Bharti Kher elefántja.
Bharti Kher: Elefánt
Bharti Kher: Elefánt

Életnagyságú elefánt szobrot árverez a Sotheby's június 28-i, londoni aukcióján, amely ára a szakértők szerint akár az egymillió fontot is elérheti. Az alkotást, amely A bőr nem a saját nyelvét beszéli címet viseli, egy indiai művésznő, Bharti Kher jegyzi. Bharti Khernek 1969-ben született Londonban, majd New Castle-ben nevelkedett. 1992-ben, 23 éves korában, költözött vissza Indiába, ahol azóta is a kortárs indiai művészet meghatározó alakjaként tartják számon. Khernek nem ez az egyetlen állatszobra, többek között, készített egy életnagyságú kölyök elefántot és egy párducot is.

A szobrász tíz hónapig dolgozott az elefánton, amely bőrét ezernyi finoman vésett bindi díszíti. A bindi szanszkrit eredetű szó, egyszerre jelent pontot, a nullát és a hagyományos indiai homlok díszítésnél a harmadik szemet szimbolizálja, ráadásul Kher előszeretettel használja ezt a motívumot munkáiban.
A szobor földön heverve ábrázolja az elefántot, amely nemcsak kivitelezésében bír jelentőséggel: sokan India szimbólumát látják a fáradt, a történelem súlya alatt megrogyó állatban. A kérdés, hogy készen áll-e a megújulásra, bírhat-e valaha még hatalmi potenciával?

Az aukciósház szakértői 700 ezer és egymillió font körülire várják a leütési árat, aminek nemcsak anyagi vonzata van, hanem a kortárs indiai művészet megbecsültségének újabb fokmérője is lesz. A kortárs indiai alkotások közül az eddigi legmagasabb árat Raqib Shaw A Földi Örömök Kertje III. című munkája érte el, amelyért 2007-ben 2,3 millió fontot fizetett ki egy gyűjtő.

Forrás: Guardian