György

A művész nem kalmár

2010.05.31. 11:59

Programkereső

Szubjektív válogatás a héten nyíló kiállításokból, röviden ismertetve.

Lévay Jenő: Sóhaj létrák - május 31-11.

A XERTOX Csoport egyik alapítójának, a „dolgos meditáció" kidolgozójának új kiállításának ad otthont az egri Kis Zsinagóga Galéria. A falakon a művész grafikái, a megnyitón pedig a művész és Joó Irma közös performansza.

Malgot István: A pillangó születése
Malgot István: A pillangó születése

III. Crosstalk Video Art Festival - június 1-6.
Immár harmadik alkalommal rendezik meg Budapesten a Crosstalk Videó Fesztivált, melynek célja, hogy átfogó képet adjon a nemzetközi és a magyar videoművészet legjavából, emellett legalább olyan fontosnak tartják a szervezők, hogy a videoművészetet a nagyközönség minél szélesebb rétegével ismertessék meg. Az abszolút friss rendezvénysorozatnak a Merlin ad otthont, de több társhelyszínen láthatunk munkákat, így a Videospace és a Platán Galériában, míg például a Fixation című csoportos kiállításnak a Gozsdu-udvar D udvara ad otthont. Helyszíntől függetlenül igen sok osztrák alkotással találkozhtatunk, ami természetesen nem a véletlen, hanem a szervezők műve, ugyanis Ausztria a Fesztivál díszvendége.

Malgot István szobrai - június 3-24.
A X. Pécsi Országos Színházi Találkozó azaz a POSZT keretében mutatják be Malgot István szobrait a Horvát Színház Csopor(t)-Horda galériájában. A szobrászként végzett Malgot színházi emberként töltötte az elmúlt harminc évet: színdarabokat rendezett, díszleteket készített, és nem mellesleg beutazta Ázsia egy igen nagy szeletét. Ez utóbbi utak hatása látható szobrain is, melyek modernek, ugyanakkor mégis ősi istenségeket idéznek.

Felhőgyár - június 3-27.
A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának csoportos tárlata látható három hétig a Mai Manó Ház André Kertész kiállítótermében. A tucatnyi fiatal művész munkái reflektálnak egymásra, a világra vagy éppen elmúlt korok alkotásaira, hangulatára, de egy biztos: harsogóan újak és frissek.

Ferenczy Zsolt: Merülés (2010)
Ferenczy Zsolt: Merülés (2010)

Ferenczy Zsolt: Mission Possible - június 3. - július 9.
Ferenczy alkotásai ironikus választ adnak a Mission Impossible kiégett titkos ügynökére. Mint az Inda Galéria új tárlata is bizonyítja, Ferenczynél a küldetés nem lehetetlen, sőt a végén még gazdag jutalom is üti a nehézségekkel megküzdő hős markát.

Pálos Miklós: Munkák - június 3. - július 2.
Pálos Miklós festőművész legfrissebb alkotásaiból nyílik kiállítás Budapest éppen talán legfiatalabb kiállítóhelyén, a Galéria Neonban hármas (Bernát András, Pálos Miklós, tgnoise) megnyitó-eseménnyel kísérve.

Martin Munkácsi intro - június 4-6.
Érdekes reklámfogáshoz nyúlt a Ludwig Múzeum az őszi Martin Munkácsi kiállítás népszerűsítése érdekében: kiállítással hívja fel a figyelmet a kiállításra. A maga idejében világhírű (divat) fotós munkáiból most tényleg csak egy kis ízelítőt kapunk, ami sejthetően meghozza a nagyérdemű étvágyát a teljes életművet bemutató kiállításra.