Gábor, Karina, Ders

Munkácsy legyen márkanév

2010.06.07. 14:35

Programkereső

Digitális Munkácsy-tárlat létrehozásától új nagymonográfia kiadásáig, hazai és külföldi kiállítások szervezésétől a tehetséggondozásig számos terve van az alapítványnak, amely segítségével 2011-ben az Egyesült Államokból Magyarországra érkezik a Milton és a Mozart halála című Munkácsy-kép is.
Munkácsy Mihály: Patakpart
Munkácsy Mihály: Patakpart

Egy 2008-as felmérés szerint Munkácsy Mihály Magyarország legkedveltebb festőművésze. A Magyar Nemzeti Galéria tárlatát közel négyszázezren látták 2005-ben, a jelenleg Pécsett, júliusban pedig Veszprémben látható vándorkiállítás pedig túl van az 1,1 millió látogatón. Munkácsy több mint 650 alkotásának fele azonban ismeretlen helyen lappang, és mintegy ezer darabos levelezése is részben feldolgozatlan. Pákh Imre üzletember, Munkácsy-gyűjtő, ezért úgy döntött 2009-ben, hogy létrehozza a Munkácsy Alapítványt, aminek legfőbb küldetése, hogy a Munkácsy-életmű az őt megillető helyre kerüljön. Az Alapítvány tervei között szerepel egy digitális Munkácsy-tárlat létrehozása, a festőművész életének és munkásságának népszerűsítése és tudományos feldolgozása. Végvári Lajos 1958-ban megjelent életrajza óta nem jelent meg nagymonográfia, ezt egy naprakész kötettel kívánják pótolni, karácsonyra pedig kiadják Munkácsy levelezését. Az eddig ismeretlen képek felkutatását, katalogizálását, a képek állapotának konzerválását, valamint nagy nyilvánosságnak történő bemutatását is ösztönzi az alapítvány, továbbá elősegíti a külföldi Munkácsy-tárlatok rendezését a legjelentősebb múzeumi központokban (Bécs, Párizs, Moszkva, Kijev, Kondon, München, New York). Ahhoz, hogy az életművet a közönség minél szélesebb körében ismertessék meg, ösztönzik a társműfajok (film, opera, musical, balett) alkotóit, hogy Munkácsy Mihály életét központba állító műveket hozzanak létre. Excelencia Díjjal tüntetik ki és támogatják a fiatal tehetségeket, az életművet népszerűsítő magánembereket, intézményeket és társadalmi szervezeteket. Az alapítvány támogatja az európai integrációt elősegítő ösztöndíjak és díjak létesítését, külföldi alkotók meghívását, magyar alkotók tanulmányútjait. A kulturális örökség megóvása érdekében a Munkácsy Alapítvány tervei között szerepel Brunszvik Teréz naplójának, Róna József emlékiratainak kiadása, és az olyan méltatlanul ismeretlen művészek életútjának megismertetése, mint Rudnay Gyula vagy Kohán György.

Az alapítvány kuratóriuma 2010. június 7-én tartotta alakuló ülését, 146 évvel A regélő honvéd kiállítása után. A kuratórium tagjai a kulturális és hitélet meghatározó képviselői: Pákh Imre, Nanovfszky György, Alföldi Róbert, Bán György, Baán László, Bereczky Loránd, Bölcskei Gusztáv, Lakner Lajos, Pálinkás József, Peter Bogner, Spányi Antal, Szatmári Imre, Szemenkár Mátyás, Vass Lajos, Vizi E. Szilveszter; a kuratórium felügyelő bizottságának tagjai: Benza György, Galántai György, Schiffer Miklós.