Márk

Megelevenedik a budai vár

2010.06.07. 16:20

Programkereső

Sebő Ferenc egy egészen egyedülálló LEGO-vár büszke tulajdonosa, amiről Eszéki Erzsébettel beszélgetett.

Kevéssé köztudott, de Sebő Ferenc építésznek tanult, részt vett ásatásokon, emellett sok ezer Lego-elemből megépítette a régi budai vár kicsinyített, hű mását. Bár a LEGO-vár léte nem hétpecsétes titok, hogy hogyan született és miért vonzódik annyira a zenész ehhez a már nem is létező épülethez, arról bővebben Eszéki Erzsébet Így látunk mi - 37 kép, 37 történet című kötetében olvashatnak, amely az idei Ünnepi Könyvhétre jelent meg a Corvina Kiadó gondozásában. Alább Sebő Ferenc várépítésének okaiba pillanthatnak be, sőt akár meg is nyerhetik a könyvet!

Sebő ferenc LEGO vára
Sebő ferenc LEGO vára

„Sokat foglalkoztam a budai vár történetével, így ez a szép régi metszet a rajta lévő információk miatt is sokat jelent nekem. 1572-ben megjelent egy könyv, Georg Braun kölni kanonok és a rézmetsző-kiadó, Franz Hogenberg hatkötetes, városképeket bemutató német munkája, annak első kötetében szerepel a Buda nyugatról című metszet, amely ismeretlen német mester színezett rézkarca.
A régi budai vár azért kezdett izgatni, mert már nem létezik. Egykor a magyar államiság szimbóluma volt, amíg fennállt, s még inkább azzá vált, amikor elpusztult.


Amikor a II. világháborúban szétbombázták az újkori budai várat, a régészeknek egyedülálló lehetőségük nyílt arra, hogy feltárják a múlt emlékeit a tátongó romok között. Gerevich László régész és Gerő László építész vezetésével hihetetlen teljesítményt vittek végbe, mert egyszerre ástak és rekonstruáltak. Előkerültek az újkori szint alatt eltemetett középkori udvarok és alagsorok, amelyekből helyreállítottak mindent, amit csak lehetett. 

Ezen az 1572-ből való metszeten jól látszik a királyi palota és a polgárváros elkülönülése. A kettőt szárazárok választja el egymástól. A hatalom nemcsak védte magát, hanem egyre jobban terjeszkedett a város területeinek rovására.  Ezen a képen még a török háborúk előttről való régi, négyszögletes, magyar bástyák láthatók, még hiányzanak a ma látható körbástyák, amelyek a török kor hagyatékai, na és persze a keleties külsőt kölcsönző karcsú minaretek."

Kérdésünk: Melyik együttes alapító-vezetője Sebő Ferenc? 

Ha a helyes választ június 14-éig megjelöli, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk egy példányt nyer Eszéki Erzsébet legújabb, Így látunk mi című könyvéből.

A játékban csak regisztrált felhasználóink vehetnek részt, a bejelentkezést követően.

A kötet kedvezményes áron megrendelhető a Libri webáruházában.