Sándor, Ede

Reakció és művészeti gyakorlat

2010.06.08. 15:30

Programkereső

Új kiállítóhelyet nyitott a Ludwig Múzeum a volt Józsefvárosi Galéria helyén.
Ludwiginzert
Ludwiginzert

A LudwigInzert (VIII., József krt. 70.) névre keresztelt új projekt helyszínnek nem véletlenül a volt Józsefvárosi Galériát választották a szervezők. A Galéria a nyolcvanas évek közepéig meghatározó jelentőséggel bírt Budapest művészeti életében, több képzőművészeti műhelynek is otthont adott.
A célkitűzések szerint a LudwigInzert folytatni kívánja a korábban ott székelő intézmény újító hagyományait, különös tekintettel az olyan projektek befogadására, amelyek a Galéria szorosan vett környezetére, az átalakulóban levő VIII. kerület urbanisztikai és a szocio-kulturális változások gerjesztette kérdésekre reagálnak.
A fentiekből fakadóan, és ahhoz igazodva, egy izgalmas, az említett törekvésekhez passzoló tárlattal nyitott a galéria. Az Egy sima, egy fordított című kiállítás Matthias Megyeri munkáit mutatja be, bár talán pontosabb a magánvalóság szó használata a munka helyett. Ráadásul a kiállítás nem a kiállítótéren belül, hanem kívül, a falakon kapott helyet. Számtalan fénykép borította a falakat, amelyek mind egy-egy darabot képviselnek Megyeri életéből, az őt ért benyomások, hatások, hangulatok lenyomatai, amelyekből akár mi is hazavihettünk egy darabot: bárki kiválaszthatott egy képet, amit a művész névre szólóan dedikált. Így végül is gazdagabbak lehettünk egy műalkotással, egy emlékkel, sőt még más valaki emlékével is. ÉS végül, de nem utolsó sorban: a kiállítás hivatalosan július 11-ig tart nyitva, de az említett metódusból fakadóan nem árt sietni, nehogy már csak az üres falak fogadjanak minket.