Márk

Magyar plakát győzött Varsóban

2010.06.10. 18:41

Programkereső

Orosz István tervezőt is díjazták a 22. Varsói Nemzetközi Plakát Biennálén.
Orosz István: Volk
Orosz István: Volk

Az immár 22-ik alkalommal megrendezett plakát versenyen ideológia témában érte el harmadik helyezését Orosz István. A nemzetközi dicsőség mellett külön érdeme a tervezőnek, hogy a legnépszerűbb kategóriák egyikében szerezte meg a bronzérmet. Bár a plakát műfaj valóban sablonosabbá vált az elmúlt két évtizedben, azért még találkozhatunk szellemes munkákkal, amit nemcsak Orosz mostani, hanem egyik korábbi munkája (Tovariscsi, konyec című rendszerváltó plakát.) is jól példáz.
Maga így fogalmazott, amikor egyszer a tervezés menetéről kérdezték: „Ha plakátot terveznél, próbáld először írásban megfogalmazni a plakát üzenetét. Olvasd át újra a leírtakat, és bizonyára érezni fogod, hogy vannak fölösleges szavak, akár mondatok is a dolgozatban. Hagyd el ezeket! Újra átnézve még mindig marad kihúzható szó vagy kifejezés. Szűkítsd és tömöríts! Amikor már egyetlen szóra, egyetlen betűre sem lesz szükséged, akkor kész vagy a plakáttal."

Orosz István
1951-ben született Kecskeméten. 1975-ben szerzett diplomát a Magyar Iparművészeti Főiskola grafika szakán. A hetvenes évek második felében díszleteket tervezett, majd animációs filmeket kezdett készíteni a Pannónia Filmstúdióban. Autonóm és alkalmazott grafikával - elsősorban plakáttal és illusztrációval - pályája kezdete óta foglalkozik. Munkáival rendszeresen részt vesz nemzetközi képzőművészeti tárlatokon, grafikai biennálékon és filmfesztiválokon. Tagjai közé választotta az Alliance Graphique Internationale, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, valamint a Magyar Művészeti Akadémia. 2002-ben az Iparművészeti Egyetemen habilitált mesteri diplomát kapott. 2004 óta a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének tanára. Szépirodalommal is foglalkozik, két verseskötete és egy novelláskötete jelent meg.