György

A drámai ellentmondás

2010.06.14. 10:31

Programkereső

Horváth Ádám nemrég ünnepelte 80. születésnapját, Eszéki Erzsébet azonban nem az évfordulóról, hanem kedvenc képéről beszélgetett vele.
Jan van Eyck: Az Arnolfini házaspár (1434)
Jan van Eyck: Az Arnolfini házaspár (1434)

A 2005-ben Kossuth-díjjal elismert rendező kitűnő zenés produkciói, rendezései mellett népszerű tévés sorozatokat is készített, a legtöbben talán az 1987 és 1999 között sugárzott, Szomszédok című sorozata kapcsán ismerték meg a nevét. Horváth Ádám németalföldi festményt választott a beszélgetéshez: Jan van Eyck egyik mesterien megfestett művét. Egy rendezőnek drámában, konfliktusokban kell gondolkodnia, másképp érdektelen lesz az egész. Ezért merült fel az interjú során: szép ez a festmény, de hol itt a dráma? Miért szereti Horváth Ádám ezt a képet?

Ezt is megtudhatjuk Eszéki Erzsébet Így látunk mi - 37 kép, 37 történet című kötetéből, amely az idei Ünnepi Könyvhétre jelent meg a Corvina Kiadó gondozásában. Íme néhány sor Horváth Ádám „képes meséjéből", a folytatás megtalálható a kötetben, amelyet akár Önök is megnyerhetnek!

„(...) Amikor először eljutottam a londoni National Gallerybe, ott volt előttem ez a gyönyörű Jan van Eyck-festmény, amelyről a reprodukciók alapján mindig azt hittem, hogy miniatúránál alig nagyobb. Közben nagyméretű kép. A második meglepetést az okozta, hogy nincs az a reprodukció, amely vissza tudná adni a színvilágát. Amikor később több hónapon át Londonban tanultam a BBC-nél, minden hétvégén végigjártam valamelyik múzeumot, de közben mindig elmentem a National Gallerybe is, hogy nézegessem ezt a képet.

Varázslat volt fölfedezni a részleteit, a fiatal nőn a ruha bonyolultságát és színeit, a rafinált fényeket az arcokon. Merőben más eredetiben a zöld, finom, nagyon drága anyag látványa, mint a reprodukción. Vagy a kivillanó alsó ruha kék színe. Vagy a férfi kalapja. Az ablakon keresztül ki lehet látni, ott egy zöld ág, amin piros termés vagy virág van. Rendkívül jól megszerkesztett-megfestett kép, pontosan kidolgozott mindkettőjük öltözéke, amely az akkori kornak megfelel, az előtérben lévő fapapucs, amely oda van dobva, a tükör a falon, amely kicsit megnyújtja ezt a teret, mélységet ad a képnek, márpedig a németalföldi festészetben a mélység mindig fontos. Tehát finom részleteket fedeztem föl alkalomról alkalomra, s ha újra elutaznék Londonba, most is elmennék a képhez. 

A festői, technikai tökéletesség mellett izgat a festményen látható furcsa helyzet: ez esküvői kép (...)"

Kérdésünk: Melyik most is futó sorozatot jegyzi Horváth Ádám?

Ha a helyes választ június 20-ig megjelöli, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk egy példányt nyer Eszéki Erzsébet legújabb, Így látunk mi című könyvéből.

A kötet kedvezményes áron megrendelhető a Libri webáruházában.