Zita, Mariann

Ez az éjszaka más mint a többi

2010.06.18. 12:21

Programkereső

A Múzeumok Éjszakája nemcsak az egyedi programokkal, de különleges bulikkal is várja a közönséget.

Szombat délutántól vasárnap hajnalig országos szinten több száz program közül válogathatnak az érdeklődők, így meg sem kíséreljük mindet ismertetni. Ehelyett megpróbáltuk egy csokorba gyűjteni a legvagányabb programokat, amelyek kortól függetlenül garantálják a szombat esti lázat. Összes programja itt olvasható.

mng épülete fényfestéssel
mng épülete fényfestéssel

Magyar Nemzeti Galéria - Paint up! döntő
Mint arról már korábban is beszámoltunk, a Magyar Nemzeti Galéria és a VisualPower virtuális épületfestő versenyt írt ki Paint up! címmel. A pályázatra számtalan munka érkezett, a döntőt pedig ezen a nem hétköznapi éjszakán tartják. A Hunyadi-udvarban láthatjuk a döntőbe jutott 12 legjobb művet, emellett profik is elkápráztatják majd a közönséget: a dubaji Pálma-sziget megnyitóján látható 3D-s animációt is jegyző Bordos László Zsolt, Kovács Ivó és Vicsek Viktor hármas is megmutatkozik egy sejthetően fantasztikus alkotással.
Vizuális élményekre persze nemcsak a falakon, hanem azokon belül is szert tehetünk. Lesznek például tárlatvezetések kurátorokkal, Kornis Mihállyal és Elek Ferenccel, de magunk is barangolhatunk a Galéria termeiben vagy meghallgathatjuk a számtalan koncert egyikét Caramellel, a Magashegyi Undergrounddal, a Bijouval, a Barabás Lőrinc Eklectrickel, de klasszikusokból sem lesz hiány.

Lux plakát
Lux plakát

Szikra mozi - Lux Party & Show
A Szikra mozi hosszú évek óta zárva van, moziként meg már tényleg jó ideje nem működik: legutóbb a Ruttkai Éva Színháznak adott otthont. De erre a varázsos éjszakára megnyitja kapuit, és ha nem szakad az eső, akkor a tetejét is, ugyanis a nézőtér fölötti tető széthúzható, így kár szó szerint szikrázó csillagfényben tölthetjük az éjszakát. Már maga az épület megér a látogatást, de ha már ott járunk, akkor megnézhetünk párat a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak vizsgamunkáiból, elgondolkodhatunk a mozitörténeti fotókiállításon,  esetleg belekukkanthatunk a TÁP Színház előadásába, este 11-től pedig kezdetét veszi a party, DJ-kel, divatbemutatókkal és szikrázó diszkó gömbökkel.

Ludwig Múzeum
A Ludwig idén is gondol kicsikre és nagyokra, kultúrára éhesekre és duhajokra. A délután a gyerekeké, akiket egy Nagy rajzolásra várnak a szervezők, amibe egyébként az este folyamán a felnőttek is bekapcsolódhatnak. Természetesen lesznek tárlatvezetések is, amelyek közül az este 8-kor kezdődő különösen izgalmasnak ígérkezik, hiszen Gerber Pál vezeti végig az érdeklődőket a saját, Egy énekkart keresek, ahol még énekelnek és egy mosodát, ahol még mosnak című frissen nyílt kiállításán. Este 22:30-tól pedig Palotai pakolja a lemezeket a teraszon, egészen éjjel kettőig.

BUKK
BUKK

Földalatizz! újra - Budapesti Kulturális Klaszter
Persze egy ilyen éjszakán az ember nem marad egy helyen, felfedezni, kalandozni, és ebből kifolyólag, közlekedni kell. Ha pedig közlekedni kell, miért ne tehetnénk kisföldalattival? Különös tekintettel arra, hogy a Múzeumok Éjszakájás karszalaggal egész éjjel ingyen használhatjuk a BKV-t. És hát a kisföldalatti hangulatos, szép, és ezen az estén minden megállóban találni valamilyen szuper programot. Lesznek mindenféle zenés események, így ismét fellép az Oltalom Karitatív Egyesület zenekara, az Operánál az Alternatív Közösségek Uniója (AKKU) szolgáltatja a zenét, a performance-t és a látványt, míg az Oktogonnál a Klasszik Rádió válogatásában jelennek meg a fellépők, többek között a Honvéd Férfikar. Persze vizuális élményekben sem lesz hiány. A Vörösmarty téren például az Eventuell Galéria Blue Paprika divat- és fényinstallációját láthatjuk, míg a Vörösmarty utcai megállót, stílusosan, a Képzőművészeti Egyetem frissen végzett grafikusainak plakátjai díszítik majd.


Museum Mass
A Critical Mass mintájára született meg a kezdeményezés, aminek keretében biciklivel járhatunk körbe múzeumokat. Persze egymagunk is dönthetünk úgy, hogy bringával közlekedünk ezen az éjszakán (is), de tudjuk, hogy csapatban minden vidámabb. Plusz aki csatlakozik a bringázókhoz, az a programban szereplő négy múzeumba (Magyar Nemzeti Galéria, Néprajzi Múzeum, Országos Széchényi Könyvtárban, Magyar Mezőgazdasági Múzeum ) soron kívül juthat be, részt vehet különleges tárlatvezetéseken, sőt az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) még Roskó Gábor bicikli rajongó képzőművésszel is találkozhat, aki körberajzolja bárki árnyékát.

A rendezvényre regisztrációhoz kötött és nem mentesít a Múzeumok Éjszakája belépő megvásárlása alól!