Zita, Mariann

Egy beállítás képei

2010.06.21. 09:35

Programkereső

Dragomán Györggyel, A fehér király című regény szerzőjével, Eszéki Erzsébet beszélgetett kedvenc képéről és a szűknek látszó világról.

Jól ismert írókkal is csak ritkán fordult elő az, ami Dragomán Györggyel történt: második regénye, A fehér király, valósággal berobbant a világ irodalmi életébe. 2007 tavaszán még az volt a szenzációs hír, hogy 18 országban készítik elő a regény megjelenését, amely jelenleg közel 30 országban kapható.
Dragomán György Váli Dezső egyik festményét választotta ahhoz a beszélgetéshez, amely Eszéki Erzsébet: Így látunk mi - 37 kép, 37 történet című, a Corvina Kiadó gondozásában nemrég megjelent kötetében olvasható, melyet akár Önök is megnyerhetnek. Íme rövid részlet Dragomán György képes történetéből:

Váli Dezső: Műterem befejezett képpel (2006)
Váli Dezső: Műterem befejezett képpel (2006)

„(...) Ezt a festményt, amelyet ehhez a beszélgetéshez választottam, 2007. április 4-én kaptam Váli Dezsőtől, aki kitett a műtermében körülbelül 30 művet, s választhattam. Amikor hazahoztam, egy napig csak néztem, s azóta is folyamosan gondolkozom rajta. Váli Dezső évek óta a saját műterméről fest képeket, ugyanakkor ez a szűknek látszó világ, ez a becketti minimalizmus roppant feszültséget teremt, hiszen ezekbe a műtermekbe Váli Dezső a maga visszafogott módján megpróbálja beletenni a teljességet. Amikor választottam, még nem tudtam, hogy ez a címe: Műterem befejezett képpel. Szikár alkotás, nincs rajta más, mint az ablak, alatta egy falnak fordított festmény, de annak is csak a háta látszik, s a padlón ott egy szőnyeg. Nem látunk a képen állványt, amely pedig fontos motívum Válinál: romantikus figura, hol megnyúlik, hol elterpeszkedik, olyan, mint valami élőlény. Itt azonban még az állvány is hiányzik.
Amikor megláttam, azonnal belém villant, milyen reménytelenséget érzékeltet. Pedig akkor még nem ismertem a címét. Ott áll a befejezett mű, de szemernyi vigasz sincs abban, hogy elkészült, mert újra üres a tér. Kezdődik minden elölről. (...)"

Kérdésünk: Mi a címe Dragomán György első regényének?

Ha a helyes választ június 27-ig megjelöli, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk egy példányt nyer Eszéki Erzsébet legújabb, Így látunk mi című könyvéből.

A kötet kedvezményes áron megrendelhető a Libri webáruházában.