György

Menő kocsik a Művészetek Palotájában

2010.06.22. 10:49

Programkereső

Már csak egy hétig látható Andy Warhol BMW-je, akárcsak a társaságát adó többi művészi sportkocsi is.
Jeff Koons BMW
Jeff Koons BMW

A BMW M1-ből összesen 455 darabot gyártottak, de emellett egyéb különleges tulajdonságokkal is bír. Például a kiállított BMW M1 sport autót 1975-ben festette be/meg Andy Warhol (1928-1987) a BMW autógyár BMW Art Car programjának keretében, s bár nem ez volt az első BMW amit művész tett egyedivé, ez volt az első, amit konkrétan a saját kezével dekorált ki egy alkotó.
Az elmúlt 35 évben, Warhol mellett, számtalan világhírű művész elképzelései mentén készültek autók. Többek között Frank Stella, Roy Lichenstein, Robert Rauschenberg és Matazo Kayama tervezett egy-egy BMW-nek fantasztikus külsőt, a legfrissebb darabot pedig Jeff Koons jegyzi. Ahogy a korábbi autók (kivéve a Warhol-félét) ez az autó is csak modell formájában látható a Művészetek Palotájában, de ennek ez esetben nem azért, mert nem férne be ennyi kocsi az aulába. Az ok, hogy akárcsak a korábbi darabok, ez a sportautó is versenyezni fog, konkrétan a világ legrégebbi autóversenyén, a Le Mans-i 24 órás futamon.

Andy Warhol BMW Art Car kiállítás június 30-ig látható a Művészetek Palotájában, az előkészületekről pedig az alábbi videóból kaphatnak ízelítőt.