György

A pult mögött

2010.06.23. 23:12

Programkereső

A gazdasági válság kelet-európai hatását járja körbe a Műcsarnok új tárlata.
Mircea Cantor: Double Heads Matches (2002-2003)
Mircea Cantor: Double Heads Matches (2002-2003)

Szocializmus, kommunizmus, kapitalizmus, globalizáció. Kifejezések, amelyek nemcsak a „világ" folyására, de mindannyiunk hétköznapjaira is hatással vannak és ezen hatás alól nem vonhatja ki magát a művészet sem. Ahogy már Kassák Lajos is kiválóan megállapította A korszerű művészet él (1925) című írásában:
 „Tudjuk, a művészet nem a társadalom törvényein kívül álló szépségideál, hanem a kor egyéb erőitől determináltan, mindennapi életünkből eredő és arra visszaható életmegnyilvánulás. A társadalom gazdasági és politikai krízisei éppen ezért sohasem voltak függetlenek a művészetben fellépő krízisektől. Csak némi időrendi eltérés van a megjelenésük között."

A pult mögött - A poszt-szocialista gazdaság jelenségei a kortárs művészetben című tárlaton harminc kortárs képzőművész munkáit láthatjuk, amik az izmusok és gazdasági jelenségek keltette álmok és illúziók kérdését járja körbe. Ráadásul ezek a munkák nemcsak az alkotók tehetsége okán állhatnak közel a magyar közönséghez, hanem földrajzi okokból is, hisz mindannyian a keleti blokk országaiban születtek. A kiállítók között találunk horvát, román, ukrán, örmény, lengyel és természetesen magyar alkotókat, akik mind a poszt-szocialista gazdaság jelenségeit kutatták és dolgozták fel.

Most Önök is két főre szóló belépőt nyerhetnek A pult mögött A poszt-szocialista gazdaság jelenségei a kortárs művészetben című kiállításra, ha július 6-ig megválaszolják kérdésünket:

Mi Örményország fővárosa?