Csilla, Noémi

Kortárs lakótárs

2010.06.28. 09:23

Programkereső

Nem rég mutatták be Gryllus Dorka legfrissebb filmjét, a Látogatást, Eszéki Erzsébettel azonban kedvenc festményéről beszélgetett.

Gryllus Dorka képviselte hazánkat 2005-ben a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinale Shooting Stars sorozatában, a fiatal, jelentős tehetségek sorában. Azóta gyakorlatilag Berlinben él, így talán nem is olyan meglepő, hogy Bartos András Berlinben élő festő egyik képét választotta, amikor Eszéki Erzsébet interjút készített vele. Ebből olvasható itt most rövid részlet, a folytatás - a többi "képes mesével" együtt - elolvasható Eszéki Erzsébet Így látunk mi - 37 kép, 37 történet című kötetében, amely nemrég jelent meg a Corvina Kiadó gondozásában, melyet akár Önök is megnyerhetnek. 

Bartos András: Brain of Yoomee
Bartos András: Brain of Yoomee

 „Amikor még főiskolás voltam, bemutattunk egy darabot, aminek Bartos András tervezte a díszletét. Aztán, amikor egy nyáron kimentem Berlinbe, az utcán szembe jött Bartos András. Kiderült, hogy ugyanabban az utcában van a műterme, ahol lakom. A szemben lévő oldalon. Hiába, kis város Berlin! Utána többször találkoztunk, s amikor a műtermében láttam a képeit, már akkor nagyon szerettem mindet. A berlinieket tévétornyos és "ufós" képeknek nevezem. Csupa humor, játékosság mindegyik. Amikor Pesten új lakásba költöztem, úgy éreztem, szükségem van a szobámban egy festményére. Amikor fölébredek, csak kellene kapnom valami energiát valahonnan. Így aztán megvettem tőle ezt a képet.
Egy napot eltöltöttünk a válogatással, közösen nézegettük a műveit, hezitáltunk, beszélgettünk. Miután kiválasztottam ezt, ő szépen becsomagolta, fölrakta a buszra, majd a kép elutazott Budapestre. Egyedül. Csak ki kellett mennem érte a buszhoz. Most meg itt lakik velem. Szóval, nem azért vettem meg, mert annyira szerettem volna már festményt vásárolni, hanem fordítva történt: annyira megszerettem ezeket a képeket, hogy úgy éreztem, ha már így összebarátkoztunk, hiányozna, ha nem nézegethetnék legalább egyet folyamatosan belőlük. Szeretem ezt a furcsa, mókás világot, Bartos András sajátos humorát. Olyan világot teremtett, amelyben jól érzem magam. Gömbölyű formák, vidám színek, mintha minden mosolyogna."

Kérdésünk: Melyik film főszerepét játszotta Gryllus Dorka?

Ha a helyes választ július 4-ig megjelöli, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk egy példányt nyer Eszéki Erzsébet legújabb, Így látunk mi című könyvéből.

A kötet kedvezményes áron megrendelhető a Libri webáruházában.