Konrád, Tivadar

Csontváry a dobozban

2010.07.12. 09:56

Programkereső

Ónodi Eszterrel ez alkalommal nem színészi munkájáról, hanem kedvenc festményéről beszélgetett Eszéki Erzsébet.

Ónodi Eszter Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) Marokkói tanító című festményéről beszélgetett Eszéki Erzsébettel, a teljes képes „mese" elolvasható az Így látunk mi - 37 kép, 37 történet című kötetben, amely az Ünnepi Könyvhétre jelent meg a Corvina Kiadó gondozásában. Alább egy rövid részlet olvasható Ónodi Eszter történetéből, amelyet Ön is megnyerhet, ha helyesen válaszol kérdésünkre.

-->

„Amikor elkezdtem gondolkodni, milyen festmények állnak közel hozzám, a töprengés után is ugyanaz jutott eszembe, ami elsőre beugrott. Alapvető élményt jelentett számomra, amikor tizenéves koromban egy szakkörben azt a feladatot kaptuk, hogy rajzoljunk le egy képet. Csontváry Marokkói tanító című festményét választottam, mert már az első pillanatban lenyűgöztek a színek. Pedig akkor még csak reprodukción láttam, mégis elbűvölt az egyszerre merész és finom színkezelés.

Miközben elkezdtem másolni a képet, rabul ejtett, folyton új, apró elemeket fedeztem föl benne. Nem tudtam abbahagyni, úgy éreztem, még tovább kell tökéletesítenem. Bár gyerekkoromban sokat rajzoltam, festettem, versenyekre is jártam, ez a szenvedély egyszer csak abbamaradt. Hosszú idő után ez volt az első alkalom, amikor egy kép ilyen elementárisan magával ragadott.

Van valami megbabonázó mágia Csontváry életművében. Nem lehet otthagyni a képeit, nem lehet csak úgy elmenni mellettük. Annyira egyéni a színviláguk, a fények olyan kidolgozottak, finomak, hogy hosszú időn át lehet nézegetni minden részletét. (...)"

Kérdésünk: Mi volt Csontváry Kosztka Tivadar eredeti foglalkozása?

Ha a helyes választ július 19-ig megjelöli, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk egy példányt nyer Eszéki Erzsébet legújabb, Így látunk mi című könyvéből.

A kötet kedvezményes áron megrendelhető a Libri webáruházában.