György

Kenyér helyett művészet

2010.07.15. 13:51

Programkereső

A volt siófoki kenyérgyár ad otthont a 320fok nevű kiállítóhelynek, ahol idén nyáron is izgalmas tárlatok kaptak helyet.
Lourdes Grobet: Dr X és lánya
Lourdes Grobet: Dr X és lánya

Nem pazarolnánk senki idejét azon régóta hangoztatott vélemények ismétlésére, hogy milyen jó lenne, ha a Balatonnál több lenne az igényes kulturális program, stb., stb. Íme az igényes kulturális helyszín, három kiváló kortárs kiállítással.
A legizgalmasabbnak és a legegzotikusabbnak egyértelműen az a tárlat minősíthető, amelyik 13 alkotó munkáin keresztül a kortárs mexikói fotográfiából nyújt ízelítőt. Az idén kétszáz éves állam társadalma pedig jócskán küzd problémákkal, melyekre művészei is keresik a választ. Mert hiába folyamatos jó idő, a jó kedv és a tequila, Mexikóban ugyan úgy kérdéseket vet fel a fogyasztói társadalom, a prostitúció, a nemi szerepek változása vagy a bűnözés problémája mint nálunk, ahogy lassan a migrációs törekvések között sem lesz különbség a két ország között.

Fraktálok és algoritmusok képezik Scott Draves szoftverművész számítógépes munkáinak alapját. Draves-t a „fraktál lángok feltalálójaként" jellemezték a szervezők. Hogy mik azok a fraktál lángok, nem árulhatjuk el, el kell menni megnézni a tárlatot. Draves alkotásait egyébként rendszeresen megcsodálhatja a New York-i közönség a MoMa-ban, miközben arra is jut ideje, hogy a Google MAPPING divíziójának mérnökeként a fejlettebb internetért is tegyen valamit.

Scott Draves munkája
Scott Draves munkája

Végül, de nem utolsó sorban, kell megemlítenünk a helyszelleméhez leginkább passzoló kiállítást. A Balaton, nyár - válogatás a KODOK gyűjteményből (1920-1980 közötti időszakból) című tárlat, a Balaton márkanévvé válását követi nyomon, három plakáttípus segítségével. Az első csoportot a fürdőhelyet népszerűsítését szolgáló plakátok adják, a másodikat a Balatont márkanévként használó termékek plakátjai, míg a harmadikat a közhasznú, védő-óvó darabok.

A kiállítások október 31-ig látogathatók, tárlatokról és a nyitva tartásról bővebb információkat a 320º Siófok honlapján olvashatnak.