Emma

Festők filmvásznon

2010.07.19. 10:39

Programkereső

Picasso, Caravaggio, Vermeer és Mona Lisa: filmszerepben a képzőművészet. VIDEÓ

Bár a nyár nem a világra szóló tárlatok ideje, az embernek mégis támadhat igénye műalkotásokra és intellektuális izgalmakra. Ilyen esetekben elmélázhatunk volt kiállításokon, fellapozhatunk egy művészeti albumot, vagy a nyár könnyedségéhez illően, megnézhetünk egy jó filmet, amiben nem csak kép van, de izgalom, csavar és romantika is. Összegyűjtöttünk öt filmet, ami garantálja a képzőművészeti szórakozást. 

Picasso kalandjai (1978), rendezte: Tage Danielsson
A Picasso kalandjait joggal tekinthetjük klasszikusnak. Főszereplője a 20. század egyik legnagyobb festője, azonban a film nem csak ezért érdemel figyelmet, hanem mert valószínűleg nincs festő, akinek ennyire szórakoztató formában dolgozták volna fel az életét. Persze az is lehet, hogy a többi festőnek nem volt ilyen vicces élete. Alább egy kis részlet, amiben Picasso éppen szállást keres a Fények Városában, Párizsban.


A Da Vinci-kód (2006), rendezte: Ron Howard
Dan Brown könyvei ugyan aktuálisan a legtöbbet olvasott könyvek a világon, ebből még nem következik az, hogy valóban jók is lennének, ahogy A Da Vinci-kódból készült film is hagyott maga után bőven kívánnivalókat. Ezen problémákkal együtt sem maradhat ki a felsorolásból, hiszen a középpontban a Mona Lisa és egy csomó nevezettesség áll - körülbelül ezek azok a dolgok, amikért egyáltalán érdemes megnézni ezt a filmet.

Caravaggio (1986), rendezte: Derek Jarman
Derek Jarman filmje jóval sötétebb hangulatú mint az imént említett svéd mű, aminek oka minden bizonnyal maga a téma. A negyvenedik évét sem megélő Caravaggio élete ugyanis bővelkedett verekedésekben, botrányokban és, akárcsak képei, sötét tónusokban. A Greenaway stílusát idéző film sikerrel is adja vissza ezt a hangulatot.


Leány gyöngy fülbevalóval (2004), rendezte: Peter Webber
Szintén szenvedélyes alkotói kapcsolatot kelt életre Webber filmje, amely Vermeer érett alkotói korszakát dolgozza fel. Scarlett Johansson ráadásul annyira hasonlít a Vermeer eredeti festményén szereplő lányra, hogy az már szinte hátborzongató.


A Thomas Crown-ügy (1999), rendezte: John McTiernan
Hát igen, ez egy igazi nyári darab. Van benne humor, rablás, szerelmi szál és persze festmény, többek között egy kiváló Monet. Pierce Brosnan ismét lenyűgözően elegáns, Rene Russo végig pompásan van öltöztetve és persze nem marad el a happy end sem. A film egyetlen megoldatlan rejtélye az Russo bűvös másnaposság elleni italának mibenléte.

És hát miből lesz a cserebogár? Egy 1968-as filmből, amiben Steve McQueen és Faye Dunaway hajszolta az izgalmakat, és persze egymást.