György

Új Caravaggio a nap alatt

2010.07.20. 11:09

Programkereső

Caravaggio (1571-1610) halála után 400 évvel újabb művel lepte meg rajongóit, bár a szakértők kételkednek.
Caravaggio: Szt. Lőrinc mártíromsága
Caravaggio: Szt. Lőrinc mártíromsága

Művészeti szakértők vizsgálják Rómában a képet, amelyikről elképzelhető, hogy a 400 éve halott olasz barokk mester, Caravaggio munkája. Az újonnan felfedezett művet, a művész évfordulója kapcsán, a Vatikán hivatalos lapja, a L'Osservatore Romano, publikálta címlapján. A Szent Lőrinc mártíromságát ábrázoló kép a római Jezsuita Társaság tulajdonában van. A festményen egy félmeztelen fiú látható, amelyik kétségbeesett, nyitott szájjal egyik karját kinyújtva hajol át a lángokon. Ha a kép feltételezett eredete beigazolódik, akkor ez lesz a barokk zseni első képe, amelyik a két évvel ezelőtt felbukkant Szent András és Szent Péter látogatása című kép óta előkerült. „Ami biztos, hogy egy stilisztikailag kifogástalan képre tettünk szert" - mondta Lydia Salviucci Insolera művészettörténész.  „Különösen figyelemre méltó ahogy a kép felületén a fény a sötétség felől hirtelen lépésekkel átvált a világosba." Ez a tény különösen figyelemre méltó annak tükrében, hogy Caravaggio a fény és az árnyék forradalmi használatával elért, úgy nevezett chiaroscuro technika szülőatyja. Azé a technikáé, ami meghatározó volt a késő barokk mestereinek képein, beleértve Velázquezt és Rembrandtot is.
A művészettörténészek azonban óvatosságra intenek, annak tekintetében, hogy minden áron Caravaggiónak tulajdonítsák a képet, akkor, amikor a forradalmi festő iránti érdeklődés éppen a csúcson van és mindenképpen további vizsgálatokat és kutatásokat tartanak szükségesnek.
Szkeptikus Maurizio Marini Caravaggio szakértő is, mivel a Krisztus után 258-ban, Rómában forró rostélyon mártír halált szenvedett Szent Lőrinc nem egy ismert Caravaggio téma.
A Vatikán lapja nem reagált arra a kérdésre, hogy hol vagy ki analizálta a képet. De a hír így is növelte a festő körüli felhajtást Olaszországban. A hétvégén több galéria és templom is egész éjjel nyitva tartott, hogy minél nagyobb számú rajongó csodálhassa meg a képeit.