György

Felújították Henry Moore legnagyobb szobrát

2010.07.23. 16:26

Programkereső

Új fényben pompázik a Henry Moore berlini szobra, a Pillangó.

Felújították Berlinben Henry Moore legnehezebb bronzszobrát, a Nagy osztott ovális: Pillangó címet viselő alkotást. A közel kilenc tonnát nyomó mű volt Moore utolsó nagyobb munkája, melyet közvetlenül a halála előtt, 1986-ben fejezett be. A szobor egy medence közepén áll, a berlini Világ Kultúráinak Háza bejárata előtt, amely a nem-európai kultúrák bemutatására szakosodott.

Henry Moore: Pillangó
Henry Moore: Pillangó

Moore a Pillangót eredetileg csak kölcsönadta Nyugat-Berlinnek 1986-ben, de a városvezetés szerette volna megtartani, ezért megkérték, hogy adományozza a városnak. A kérvényező levél azonban éppen a halála előtt ért el a szobrászhoz, így az már válasz nélkül maradt, de végül mégis a város tulajdonába került a szobor. A Moore hagyatékát gondozó Henry Moore Alapítvány eladta 1988-ban 4,5 millió német márkáért (ez bő 2 millió euró mai árfolyamon), ami nem kis összeg egy köztéri szoborért.
Az évek alatt azonban, a környezeti ártalmak és a vandalizmus következtében, nagyon leromlott a szobor állapota. Mivel a felújítást helyben nem tudtál elvégezni, ezért a szobrot elszállították a Noack öntödébe, ahol eredetileg is öntötték a szobrot. Itt lecsiszolták, újrapolírozták, újrafényezték és olyan formába hozták a szobrot mint új korába. Az eljárás 150 ezer euróba került, de ezzel csak a hőingadozás és egyéb természeti események okozta károkat tudták helyrehozni. A vandálok elleni védelem még további összegeket kíván majd.