Konrád, Tivadar

Érzéki aktok

2010.07.26. 09:07

Programkereső

Dés László nevéhez izgalmas zenei kísérletek kötődnek, ez alkalommal azonban nem zenéről, hanem kedvenc festőjéről beszélgetett Eszéki Erzsébettel.

Dés László Amedeo Modigliani (1884-1920) női aktjairól mesélt Eszéki Erzsébetnek, az Így látunk mi - 37 kép, 37 történet című kötetben, amely az Ünnepi Könyvhétre jelent meg a Corvina Kiadó gondozásában, Dobó László portréival. Alább egy rövid részlet következik Dés László képes meséjéből, amelyet Ön is megnyerhet, ha helyesen válaszol kérdésünkre.

Amadeo Modigliani: Fekvő női akt kék párnával (1917)
Amadeo Modigliani: Fekvő női akt kék párnával (1917)

„Kamaszkoromban fedeztem fel magamnak Modiglianit. Abban az időszakban, amikor sok mindenre rácsodálkozik az ember, és ezek a fölfedezések egy életre meghatározóak lehetnek. Ráadásul olyan nagyot nem is lehet tévedni, mert ebben az életkorban csak a hiteles dolgok érintik meg igazán a fiatal, utat kereső, „háborgó" lelket. Mé nincsenek egyéb szempontok. Ennek némileg ellentmond, hogy - művei mellett - megfogott vad, szertelen, önpusztító élete, magányossága, az, hogy Modiglianinál minden a munkáról, az alkotásról szólt. Noha az élete nem függetleníthető életművétől, a képek születésétől, végül mégis csak a mű marad. Csodálatom a festészete irányt azóta is tart, sőt: mintha ma még többet jelentene számomra.

Modigliani egész pályája során - néhány tájképet és szobrot kivéve - portrékat és női aktokat festett. Azt mondják, arisztokratikus volt, büszke, egyenesen megvetette az embereket. Képein nem ezt látom. Ellenkezőleg: érdeklődést, kíváncsiságot az ember iránt, akit fest, és - különösen a női modelleknél - szeretetet. Aminek nem mond ellent megalkuvást nem tűrő ábrázolásmódja. Sőt! Ettől hitelesek az általa láttatott figurák. Ezeken a portrékon nem szépek vagy csúnyák az arcok, hanem érdekesek, gyakran megejtők."

Kérdésünk: Milyen nemzetiségű volt Modigliani?

Ha a helyes választ augusztus 1-ig megjelöli, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk egy példányt nyer Eszéki Erzsébet legújabb, Így látunk mi című könyvéből.

A kötet kedvezményes áron megrendelhető a Libri webáruházában.