Béla

Játék a fénnyel

2010.07.26. 13:17

Programkereső

Pécs ad otthont a VIII. Nemzetközi Fényszimpóziumnak.

A helyszín választást két okkal indokolták a szervezők: az egyik Pécs gazdag kulturális múltja, a másik pedig természetesen ide Kulturális Főváros státusza.

Csáji Attila: Fény kalligráfia
Csáji Attila: Fény kalligráfia

Az első Fényszimpóziumot 1993-ban rendezte meg a Nemzetközi Kepes Társaság, Kepes György (1906-2001) emlékére, és szemmel láthatóan a hagyomány azóta sem tört meg. Azonban nem kívánunk beleveszni a fény és a nyelv viszonyába, mivel a háromnapos rendezvénysorozat alatt sem erről lesz szó, sokkal inkább, a fény és a művészet illetve a fény és a technika kapcsolatáról, beleértve olyan technológiákat mint a lézer, a holográfia, a száloptika, a scannereket vezérlő-elektronika és a fluoreszencia jel.
Az előadásokhoz kiállítás is kapcsolódik, ahol a fent említett elméleti felvetések gyakorlati oldalával ismerkedhetünk meg, no meg azzal, hogy hova is jutott a művészet és a tudomány ezen a vonalon Kepes tevékenysége óta, akinek nevéhez, többek között, az első ilyen tematikájú kutatóintézet alapítása is fűződik, amelynek mind a mai napig a cambridge-i (USA) Massachusetts Institute of Technology ad otthont. Ráadásul a programokat felfoghatjuk bemelegítésnek is, hiszen ősztől a Ludwig Múzeum rendez kiállítást Kepes és Frank Malina (1912-1981) munkásságából.

VIII. Nemzetközi Fényszimpózium
Művészetek és Irodalom Háza, Pécs
Nyitva: július 28. - augusztus 8-ig