Konrád, Tivadar

Fény, hang, víz

2010.08.10. 16:12

Programkereső

Holnaptól újra Sziget, a koncertek mellett számos más látnivalóval.

A Sziget már több éve úgy hirdeti magát mint összkulturális rendezvénysorozat, és valóban, az évek alatt szépen megcombosodtak a koncertek melletti egyéb programok is. Igaz ez képzőművészeti-kiállítás vonalra is. Ennek egyik állandó eleme a Múzeumi Negyed, ahol idén is több budapesti intézmény várja az érdeklődőket: Aquincum, az Iparművészeti Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Mai Manó Ház , a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, a MODEM (Debrecen), a Műcsarnok, a Néprajzi Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Óbuda Zichy Kastély, a Bajor Gizi Színészmúzeum, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, a Vasarely Múzeum és a szentendrei Skanzen, amely programjaival a Hungarikum faluban találkozhatunk különös bőséggel.

Medence Csoport - Sziget
Medence Csoport - Sziget

Senki sem lepődik meg azon, hogy mondjuk a Magyar Nemzeti Galéria nem pár Munkácsy-val várja a Sziget közönségét (bár valószínűleg lenne híre és vonzereje egy ilyen akciónak), hanem programokkal és kedvezményekkel. Ez utóbbiak közé tartozik az is, hogy akárcsak az elmúlt két évben, sértetlen karszalaggal idén is fél áron látogathatók a kitelepülő intézmények kiállításai.
Némiképpen rendhagyó módon kötődnek a képzőművészethez, de egyértelműen vizuális témájú programokat (is) kínál az Octopus Összművészeti Helyszín. A Medence Csoport szervezésében három este (augusztus 11., 12., 13.) éjféltől magyar játékfilmekre épülő kép és hanginstallációkat láthatunk-hallhatunk, így a Taxidermia, a Nyomozó és a Rám csaj még nem volt ilyen hatással újraértelmezését is megtekinthetjük. No meg egy izgalmas beszélgetést a steampunk képregényekről (augusztus 12.) Bayer Antal, a Magyar Képregénykiadók Szövetségének elnökének vezényletével. És lesznek valódi, kézzel fogható alkotások is. Az Octopus mellett állítják ki a Medence Csoport és a Sziget Édesvíz-Folyóvíz pályázatának nyertes műveit.