Márk

Múzeumok a Sziget Fesztiválon

2010.08.12. 14:55

Programkereső

Tetemes számú múzeum képviselteti magát a Sziget Fesztiválon, ráadásul kedvezményes belépőt kínálnak augusztus végéig minden fesztivállátogatónak.

A SZIGETen a Múzeumi Negyed biztosít szórakozást a kiállításokat kedvelőknek. Az Óbudai-sziget déli felén egy fehér sátrakból álló utca várja az érdeklődőket, gyakran kreativitásra ösztönző feladatokkal, totókkal és sok nyereménnyel.

A Néprajzi Múzeum stábja fényvisszaverő kitűzők,  karkötők, medálok készítésére biztatja a látogatókat, kapcsolódva a (M)ilyenek a finnek? című kiállításhoz, a nemzet motívumaival; három színes dobozban pedig kisfilmek forognak népi munkákról és hagyományokról. Emellett egy érdekes játékra hívják föl az arra járókat, melynek lényege, hogy a kifüggesztett kiállítástárgyak képeiről tippeljék meg, mi lehet az, honnan származik, és hogyan tehetett szert rá a múzeum. Aki írt a táblára, elolvashatja a tárgyak eredetét és funkcióját, illetve megmosolyoghatja a többiek szórakoztató felvetéseit. Stílszerűen szalmazsákokból álló pihenőrészt helyeztek el, ahol bármelyik arrajáró lepihenhet.

Plakátot és belépőjegyet nyerhet az, aki helyesen tölti ki a Magyar Nemzeti Galéria kérdéssorát, melyhez segédanyagokat is biztosítanak. Az ambiciózusabb rejtvényfejtőket híres festmények apróbb részeivel várják, amit egy nagy lapra ragasztva saját festménnyé lehet kiegészíteni. Aki pihenni szeretne, az megteheti óriási foteleken, amik régebbi molinókkal vannak borítva, vagy fotózkodhat festmények mögé bújva, arcát a kép közepéből kidugva.

Sziget 2010 - múzeumok
Sziget 2010 - múzeumok

Látványos feladatokat hozott a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeuma is, ahol a különleges hajtogatható színezőtől kezdve a totón át a célbadobásig sokminden található, és természetesen saját képet is készíthet a vállalkozó kedvű a névadó művész elemeiből. Jutalomként hűtőmágnes, képeslap, belépőjegy jár. Itt mutatkozik be először a Hass, Alkoss...KLIMTELJ! című pályázat, melyre az elkövetkező kiállításuk kapcsán bármilyen munkát várnak, ami a szecesszió mesteréhez kapcsolódik. A legötletesebb dolog pedig a múlt századok és a modern kor festőinek bronz és ezüst színú küzdőtere, egy igazi csocsóasztal.

Nevükhöz hűek a  Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozói, akik rengeteg játékkal készültek. Költők dominója képpel, verssorokkal és személyekre vonatkozó idézetekkel; összepárosítandó kiskori képek a jól ismert felnőttkoriakkal, Benedek Elek mese és illusztrációjának puzzleja, fordított címek, és még rengeteg feladat várja az oda látogatókat, amik irodalmiak, és vizuálisan is megmozgatnak. Felállítottak két érintőképernyőt, ahol a Nyugat korának kávézói tekinthetőek meg leírásokkal és képekkel, meghallgathatóak a költők saját versükkel, vagy az említett újságban megjelent zenei kritikák olvashatóak az adott zene hallgatása közben. Jutalom itt is jár minden lelkes résztvevőnek.

A Magyar Fotográfusok Háza, vagyis a Mai Manó Ház két igen ritka fotókészítési technikát mutat be. Akik vállalják, készíttethetnek képet a vándorfényképészek stílusában, vagy vehetnek saját camera obscurát, mellyel fordítva láthatják a világot.

A néhány példán kívül sokkal több múzeum várja a kíváncsiskodókat, hogy saját készítésű vásárfiával vagy 2010-es emlékkel térhessen haza mindenki, aki erre is vágyik a feltöltődés mellett.

Tekintsék meg tavalyi videóinterjúnkat is!