Klaudia

Galaktika-est a Szigeten

2010.08.13. 09:23

Programkereső

A Galaktika magazin munkatársai és alkotói megmondták a tutit a magyar képregény helyzetéről. Mi is az a steampunk?
Sziget Galaktika
Sziget Galaktika

Cserkúti Dávid és Somogyi György képregényalkotókkal Bayer Antal, a Magyar Képregénykiadók Szövetségének elnöke és Csordás Attila, a Galaktika magazin kommunikációs vezetője beszélgetett tegnap a Szigeten a steampunk ("gőzpunk") képregényekről. "SF holnap és ma" címmel Kánai András, Képes Gábor és László Zoltán (írók) cseréltek eszmét Németh Attilával és Burger Istvánnal, a Galaktika magazin irodalmi szerkesztőivel arról, mit is jelent a sci-fi itt és ma Magyarországon.

Az Octopuson szokásos párnahalmokon fekvő társaság felé a beszélgetés megkezdése előtt a biztonság kedvéért elhangzott a kérdés: "van-e köztetek magyar anyanyelvű?". Egy-két lelkes bólintás és kézfeltétel után a színpadon ülő galaktikások az állandó dübörgő basszus mellett magukhoz vették (az elvileg a hang felerősítésére szolgáló) mikrofont.

A Galaktika által szerkesztett, idén ősszel megjelenő Antológia a magyar képregényalkotók támogatásának és ismeretlen tehetségek felfedezésének nemes célja mellett készül. Pályázati meghirdetés útján az első rostán 40-50 munkából körülbelül 15 jutott tovább, ahol a feladat először egy szinopszis készítése volt. Később egy teljes forgatókönyvet kellett leadni, már a kidolgozott oldalakkal.

Sziget Galaktika
Sziget Galaktika

A második fordulót követően végül 6-an maradtak, az eredményt ősszel jól megnézhetjük magunknak. Maga a steampunk műfaj a sci-fi egy mostanában másod virágzását élő szegmense, mely akár életformaként is népszerű lehet a fiatal fanatikusok körében. A steampunk történetek lényege a megszokott jövő kitalációk helyett alternatív múlt varációk felépítése, ahol másképp alakult a történelem. Ezekben a világokban a számítástechnika és az informatika páldául már a viktoriánus Angliában megjelent, ahol fodorgalléros eleink bőszen verték a billentyűzetet.

A beszélgetők között volt szó a képregény történetéről és kialakulásáról, a képregény magyar és nemzetközi helyzetéről, az amerikai filmes adaptációkkal való kapcsolatról és versenyről, az internet előnyeiről és hátrányairól. Keleten a helyzet egészen biztató, a szakma Szigeten megjelent képviselői lelkesek a jövőt tekintve, ami science fictionnel foglalkozók esetében talán nem is véletlen.

2010. augusztus 12. 17:30
Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín
Sziget Fesztivál 2010

Cserkúti Dávid, Somogyi György, Bayer Antal, Csordás Attila, Kánai András, Képes Gábor, László Zoltán, Németh Attila