Csilla, Noémi

Suttogó parabolák - MOME

2010.08.14. 13:35

Programkereső

A fesztiválok dübörgő zenéje mellett ritka pillanat a csendesülős beszélgetés. Idén a MOME Vizuális Kommunikáció Tanszékének parabolái lehetőséget teremtenek erre az Octopus Udvarban.

Az emberi kommunikáció bonyolultsága mellett egy egészen egyszerű fizikai kötöttséggel rendelkezik, amit a távolság határoz meg. A mobiltelefonok elterjedésével a régiekhez képest eddig az őrülteknek tulajdonított új jelenségek gazdagították beszélgetés kulturáját. Közhely hogy már nem meglepő ha valaki magában vagy a kezéhez beszél, esetleg üvölt. Gyakori idősebb barátaink körében a "nem kell üvöltened a telefonba"-szindróma, hiszen hiába van a másik fél messze, tökéletesen hall. Az elektronika csodája. A MOME Szigeten kiállított munkája viszont nem kütyü, helyette viszont szép kék és nagy.

Sziget MOME
Sziget MOME

Az egymással szembeállított két parabola egy különleges fizikai jelenséget demonstráló eszköz, amelynek segítségével két ember nagy távolságból külső energiaforrás igénybevétele nélkül könnyen párbeszédet folytathat. A jól érthetőséget az teszi lehetővé, hogy a görbült fémlapok fókuszpontjába verődnek vissza az amúgy szétszóródó hanghullámok. A parabolaantenna, funkcióját tekintve egy tömegkommunikációs eszköz, a MOME Vizuális Kommunikáció Tanszék mostani értelmezésében azonban a közvetlen, személyes kapcsolatteremtést segíti. Az idén 130 éves Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) a Szigeten elhelyezett parabola-párokkal, a fesztivál forgatagában lehetőséget teremt a külvilágtól szeparált, intim beszélgetésre, amellyel az eszköz, a helyzet és a tér – kilépve saját, megszokott funkciójából – alapvetően átértékelődik.

Sziget 2010 - MOME kiállítás
Sziget 2010 - MOME kiállítás
2010. augusztus 11-16. (az Octopus Udvarban állandó kiállítás)
Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín
Sziget Fesztivál 2010

Tervező: Bodóczky Antal