Konrád, Tivadar

"Édesvíz-Folyóvíz"

2010.08.15. 10:23

Programkereső

Van egy tükör a Szigeten, ami megmutatja hány százaléka a testünknek víz.

Ismerjük a képet, mindannyian elcsodálkozunk rajta mikor először látjuk az iskolában a körülbelül háromnegyedéig kékre színezett kislányt és kisfiút. A Sziget Kft. és a Medence Csoport pályázatot hirdetett az Octopus helyszínén megjelenő köztéri alkotásokra, témaként pedig az édesvíz-folyóvíz-ivóvíz háromszöget adták meg.

Édesvíz-Folyóvíz
Édesvíz-Folyóvíz

Bárki, aki valaha végigcsinált már egy nomád tábort, sátrazással, sárral, bogarakkal, bográccsal és minden ehhez hasonlóval, közelebb kerülhetett a víznek (és amúgy általában az áldott komfortos élet minden vívmányának) a valódi értékeléséhez. Mert nem annyira magától értetődő, hogy van olyan dolog, hogy csap, amit ha kinyitunk, víz folyik belőle. Állítható hőmérséklettel, iható formában. A kiállított munkák a víz ökológiai, biológiai és energetikai kultúrtörténeti jelentőségére reflektálnak. A művek felhívják a figyelmet az édesvíz jelentőségére és az ökológiailag tudatos magatartás fontosságára.

Édesvíz-Folyóvíz
Édesvíz-Folyóvíz

A K-Labor egy valós arányú lakást (Waterplan) épített fel, a helységeken végigsétálva a vizesblokkokban megdöbbentő méretű vizespalackok szembesítenek egy átlagos háztartás által elhasznált napi vízmennyiséggel. A világ sok részén nehezen jutnak vízhez az ottélők. Ez az érzést hozza testközelbe a Tájék Csoport Víz-Erő-Mű című interaktív installációja, ahol mókuskerekezéssel segíthetjük hozzá társainkat egy zuhanyzáshoz. Oláh Mátyás László a klasszikus szobrászat eszköztárával fogalmazta meg Ember és eső – A víz pszichológiája című munkájában a mesterséges környezetben élő városlakók elidegenedett viszonyát az esőtől, ami a természetközeli ember számára bő termést jelent.

Édesvíz-Folyóvíz
Édesvíz-Folyóvíz

2010. augusztus 11-16. (állandó kiállítások az Udvarban)
Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín
Sziget Fesztivál 2010