Sándor, Ede

Építészet határok mentén

2010.08.16. 10:15

Programkereső

Az ősz ismét az építészeké: augusztus 29-én nyílik a 12. Velencei Építészeti Biennále.

Az idén esedékes 12. Építészeti Biennále főkurátora egy japán építésznő, Kazuyo Sejima, akinek személyében nem csak a kortárs építészet egyik jelentős alkotójaként, hanem a Biennále első női kurátoraként tölti be a posztot. A Sejima rendezte központi kiállítás, és egyben a Biennále mottója, a People meet in architecture gondolat, amelyet 48 nemzetközi résztvevő segítségével mutatnak be a már megszokottnak tekinthető helyszíneken, a Giardini-parkban, az Arsenalén és a város külső kiállító helyszínein.

Finta József rajza
Finta József rajza

A fő tárlat mellett természetesen idén sem maradnak üresen a nemzeti pavilonok. A magyar pavilon rendezési jogáért itthon tavaly ősszel szállhattak ringbe a versenyzők. A kiírásra kilenc pályázat érkezett, melyek közül a zsűri (Boros Géza, Kálmán Ernő, Pásztor Erika Katalina, Polyák Levente, Skardelli György, Somlyódi Nóra, Z. Halmágyi Judit) döntésének értelmében idén Magyarországot Wesselényi-Garay Andor és Ferencz Marcel BorderLINE Architecture című installációja fogja képviselni. A két építész munkája arra a felvetésre épül, hogy az építészet alapja nem a ház, hanem a vonal. Az építész munkaeszköze a vonal, amit mindegy, hogy ceruzával vagy tollal vagy számítógéppel húz meg, hogy Európában vagy Ausztráliában. A vonal nemzetközi, átlép minden határon, kulturális és vallási különbségen, mert a világon mindenhol egy vonallal kezdődik az építés.

A tézis bemutatására rajzinterjúkat készített az építész páros, amelyekben negyven (22 külföldi és 18 magyar) építészt mutat be rajzolás közben. Hol éppen egy tervet készítenek, de van hogy csak rajzzal válaszolnak egy feltett kérdésre. A filmek mellett rajzokat is láthatnak majd a látogatók, melyek a magyar építészek rajzzal kapcsolatos gondolatait foglalják össze. Wesselényi-Garay és Ferencz felhívására hatvankilenc építész felelt, akik 195 rajzban és több tízezer karakternyi szövegben foglalták össze, hogy mit is jelent nekik a rajzolás.

A tárlat legmeghökkentőbb, ugyanakkor talán legmeghatóbb részét, azonban az a 20 ezer használt ceruza adja, amelyet egy országos akció keretében gyűjtöttek össze, azt a gondolatot illusztrálandó, hogy a Rajz mindenkié.

A filmek és a projekt részletei itt láthatók.

BorderLINE Architecture
12. Nemzetközi Építészeti Kiállítás - La Biennale di Venezia, Magyar Pavilon
Nyitva: augusztus 29. - november 21.