Sándor, Ede

Paprika, papucs, bicska

2010.08.19. 12:05

Programkereső

A szegediség mibenlétéről nyílt kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban.
Szöged - kiállítás belső
Szöged - kiállítás belső

Szeged kapcsán az első dolog ami mindenkinek eszébe jut, az a Tisza. Aztán jön a ö-zés (hogy ugye Szeged vagy Szögöd), a paprika, a költészet, az egyetemi élet, és a végtelenségig folytatható a sor, attól függően, hogy kinek milyen személyes élményei vannak a várossal kapcsolatban.
A Móra Ferenc Múzeumban tegnap nyílt „Szöged hirös város" című néprajzikiállítás, azonban nem szubjektív, hanem tudományos alapon közelíti meg a kérdést: miből is a szegediség, mi az ami leginkább jellemzi a várost? A tárlat leginkább a város alapját képező, és azt övező, paraszti világ bemutatására koncentrál. Bemutatják a homoki gazdálkodás és a paprika termesztés fortélyait, a népi építészet emlékeit, a hajdan volt búcsúkat és a hagyományos népi mesterségeket mint a török időkből eredeztethető szegedi papucs vagy az egykor méltán híres halbicska vagy tiszabicska készítését.

A beruházás teljes költsége meghaladta a negyven millió forintot, melyet a múzeumot fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat, a kultusztárca és az Európai Unió biztosította.