Emőke

Újjászületik a Kenyérgyár

2010.08.22. 14:34

Programkereső

Új kortárs kiállítóhellyel bővül a Balaton, ráadásul az inkább diszkóiról híres Siófokon. GALÉRIA

Egészen pontosan már most is rendelkezik egy kortárs kiállításoknak helyet adó intézménnyel a város. A 320fok névre hallgató kiállítóhely a volt kenyérgyár területén kapott helyet, ami a jövőben sem lesz másként, sőt, az önkormányzat tovább bővíti a hely lehetőségeit.

Siófok Város Önkormányzata ez év márciusában hirdette meg tervpályázatát, amely célja az volt, hogy a 320°Művészeti, Oktatási és Technikai Központ épületegyüttesét kulturális centrumként hasznosítsák. Ez a hasznosítás azonban túllép a mostani kereteken. A terveknek ugyanis tartalmazniuk kellett egy többfunkciós, rugalmasan átalakítható kiállítóteret, emellett egy galériát és gasztronómiai egységeket.

A pályázók felé további elvárás volt, hogy az épületegyüttes a város ikonikus eleme legyen, ami magas színvonalon látja el a rá kirótt funkciókat, hogy kivitelében is méltó tagja lehessen a kulturális életnek.

A pályázati dokumentációt 74 tervező illetve tervező szervezet vásárolta meg. A tervpályázatra végül 64 pályamű érkezett, melyekből a Bíráló Bizottság négyet díjazott, hármat ajánlott a kiíró felé kiemelt megvételre, hetet pedig megvételre, amely munkákban számos részmegoldást figyelemreméltónak talált. Díjazásra és megvételre a pályázat kiírói összesen 33 millió forintot költöttek.

A terveket két lépésben kívánják megvalósítani. Az első ütem, ami mintegy 6500 nm épület és parkolók kialakítását jelenti, 2010-ig kerül megvalósításra, míg a második ütem az ezt követő, maximum, tíz éven belül.

A 7,5 millió forinttal járó I. díjat Tarnóczky Tamás Attila (Építészkohó Kft.) vihette haza, akinek az épületre vonatkozó terveit megtekinthetik a mellékelt galériában.