Gábor, Karina, Ders

Nyílt kártyák

2010.08.23. 12:42

Programkereső

Pálfi György filmrendezővel Eszéki Erzsébet beszélgetett Otto Dix-ről, a pusztítás és az esztétikai rend világáról. JÁTÉK

Pálfi György a Hukkle című filmjével robbant be a köztudatba, majd második, Taxidermia című, filmjét már a magyarországi bemutató előtt számos jelentős nemzetközi fesztiválon vetítették. Több rangos szakmai díjban részesült, 2006-ban pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét vehette át.

Eszéki Erzsébettel azonban nem filmekről, hanem Otto Dix A kártyajátékosok című festményéről beszélgettek. Az interjúból alább olvasható egy rövid részlet, az izgalmas, teljes képes „mese" megtalálható Eszéki Erzsébet: Így látunk mi című, a Corvina Kiadó gondozásában nemrég megjelent kötetében, amelyben ismert emberek - főként írók, rendezők, színészek - mesélnek egy-egy választott festményrőlés amelyből most Önök is megnyerhetnek egy példányt.

Otto Dix: A kártyajátékosok (1920)
Otto Dix: A kártyajátékosok (1920)

„(...) Otto Dix világára a Taxidermia előtanulmánya során találtam. Azt kerestük, melyik művész világa áll közel ahhoz, amit szeretnénk kifejezni, s természetesen azonnal beugrott Bosch és Brueghel. Ugyanakkor a mi filmünk története mégsem a középkoré, hanem a legutóbbi hatvan évé, átszűrve egy szubjektumon, a legfiatalabb fiú történetén. Tehát eljutottam oda, hogy ehhez az expresszionizmus és a realizmus határán, a Neue Sachlichkeit, az Új tárgyiasság-csoport körül kell alkotót keresnünk. Otto Dix körül. Egyébként is németes a film, erős struktúrába ágyaztam az egészet, hiszen alkotóként én is struktúrákban gondolkodom. Így jutottam el a németekhez, ott is a húszas, harmincas évekhez. A weimari köztársaság utáni, a hitlerizmus előtti időszak izgalmas, bomló, késő manierista, izmusos világához.
Otto Dix-re Dürer, a Bosch, Brueghel hagyományain alapuló, de azt már kicsit szétbontó, őszinte, igazságszerető, kegyetlen hozzáállás jellemző. Felmutatja a világ azon részeit is, amelyek nem föltétlenül szépek, sőt! Megmutatja az iszonyatot, azt, hogy az ember mennyi pusztítást végez, mennyi mindent saját maga tesz tönkre az emberi világból. Ugyanakkor Otto Dix ezt az egészet erős esztétikai rendbe pakolja. (...)"

Kérdésünk: Melyik magyar zenekar frontembere Trócsányi Gergő, a Taxidermia szereplője?

Ha a helyes választ augusztus 30-ig megjelöli, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk egy példányt nyer Eszéki Erzsébet legújabb, Így látunk mi című könyvéből.

A kötet kedvezményes áron megrendelhető a Libri webáruházában.