Konrád, Tivadar

Sosem volt erényöv

2010.08.25. 09:58

Programkereső

Az erényöv történelem- és világszemlélet formáló erejét mutatja be a Semmelweis Múzeum tárlata.
Erényöv és kurtizán
Erényöv és kurtizán

A Semmelweis Múzeum több szempontból is különleges helyet foglal el a budapesti múzeumok között. A különlegesség első oka egyértelműen az intézmény gyűjtőköre. Az elmúlt évszázadok orvostörténetét mutatják be az állandó kiállítás tárlói, ahol bizony olyan eszközökkel találkozhatunk, amelyek modern változata is ránk hozza a frászt, nem hogy egy több száz éves darab.
A másik, hogy a kiállításaik a legjobb értelemben vett magyar leleményesség iskola példái. Szemmel láthatóan kevés pénzből készülnek ezek a tárlatok, de tartalmukat, érdekességüket tekintve minden alkalommal messze felülmúlják az ember várakozásait.
Nincs ez másként a mostani időszaki kiállításukon sem, amely az erényöv történetét mutatja be egy rövid, ámde annál velősebb kiállítás keretein belül, hiszen a hűség, különösen a női hűség, mindig is nagy erénynek számított. Férjek és szerelmesek egyaránt elvárták asszonyaiktól, de nem mindenki gondolta úgy, hogy ezzel a kemény feladattal a szeretett nő egymaga képes megbirkózni. Épp ezért volt szokásban a középkorban erényövvel felruházni a nőket, hogy míg uruk távol van, addig is biztonságban tudhassák erényüket. Vagy mégsem így történt? Az egyértelműen meghökkentő és izgalmas választ bárki megtalálja a kiállítás tárlóiban, az erényövekkel egyetemben.

Az erényöv titkos történetei. Mítosz és valóság.
Semmelweis Orvostörténeti Múzeum
Nyitva: július 23.‒szeptember 6.