Márk

Debrecenben Alvar Aalto házai

2010.08.26. 18:36

Programkereső

Alvar Aalto (1898-1976) négy épületének külső és belső építészeti megoldásait mutatja be az Örök formák című tárlat.
Alvar Aalto ház
Alvar Aalto ház

A tárlaton a finn építész által tervezett négy lakóház kicsinyített makettje, továbbá építéstechnikai és belsőépítészeti vázlatok és néhány általa tervezett bútordarab és berendezési tárgy látható.
Aalto mindig nagy hangsúlyt fektetett az emberléptékű építészeti megoldásokra, illetve a környezettel való harmóniára. A négy bemutatott épület lakóház, amelyeket megrendelésre, teljesen szabad kezet kapva tervezett. Az épületek belesimulnak a környezetükbe, köszönhetően a kialakításuk során felhasznált természetes anyagoknak, elsősorban mint a fa, a textil és az üveg. Az embernek az az érzése, mintha az erdei, külső környezet a belső tér kinti folytatása lenne ‒ mondta Katarina Pakoma, a finnországi Jyväskylä városban lévő Alvar Aalto Múzeum kurátora.
Mint elmondta, Aalto városában a múzeum mintegy száz lakóépület tervét őrzi az építésztől, amelyeknek csaknem fele meg is épült. Aalto építészetét ‒ legyen szó lakóházakról vagy közintézményekről ‒ mindig a részletek finom kidolgozása és anyaggazdagság jellemezte.
A tárlat részeként szeptember 21-én szimpóziumot tartanak, amelyen magyar és finn formatervezők vesznek részt, középpontba állítva az Aalto által is sokat használt építőeszköznek, a fának a modern felhasználását.

Örök formák
Kölcsey Központ (Debrecen)
Nyitva: szeptember 26-ig

Forás: MTI