Ervin

Rajzolt tájak

2010.09.01. 13:04

Programkereső

Papp Simon geológus térképeiből nyílt tárlat az Olajipari Múzeumban.

Mint Tóth János múzeumigazgató az MTI-nek elmondta, a térképek, amelyek egyben Papp Simon ipari tevékenységének a dokumentumai, hiteles képet adnak Magyarország száz évvel ezelőtti ipari állapotáról és bányászat helyzetéről.
Az olajipari múzeum anyagának jelentős része Papp Simon geológus hagyatékából áll, aki fontos szerepet töltött be a múlt században a magyar kőolaj és gáziparban. A dokumentumok 1910-1950-ig reprezentálják az olaj- és gázipar történetét. Papp Simon munkája során számos térképet használt, amelyeken jól látszanak a bejegyzései. A nyolcvan-száz évvel ezelőtt, kis példányszámban kiadott térképek, az idők során megkoptak. Az olajipari múzeum több éves munkával, a pályázati forrásoknak és a magánszemélyek támogatásának köszönhetően mintegy ötszáz térképet restauráltatott.

Papp Simon térképe
Papp Simon térképe

Papp Simon 1886-ban az erdélyi Kapnikbányán született. Középiskoláit Nagybányán végezte el, majd a geológusi oklevél megszerzése után 1909 és 1911 között a kolozsvári egyetemen dolgozott tanársegédként. Ezt követően a selmecbányai Bányászati és Erdészeti Főiskolán oktatott geológiát, 1944-ben pedig a soproni egyetemen megalapított Olajkutatási és -termelési Tanszék első professzora volt. Oktatói tevékenysége mellett jelenetős szerepet vállalt a történelmi Magyarország kőolaj- és földgázkutatásában. 1910-ben részt vett az erdélyi kissármási földgázkút feltárásában, amely a múlt század elején Európa legjelentősebb földgázkútjának számított, ahonnan elindult az európai földgázszolgáltatás.
A trianoni döntést követően a Papp Simon külföldi olajtársaságok alkalmazásában állt, a világ számos pontján, Afrikában, Németországban, Albániában és Pápua Új-Guineában, végzett kutatásokat. Külföldi tartózkodása alatt komoly szakmai kapcsolatokat épített ki világcégek vezetőivel, amit Magyarországon kamatoztatott, többek között az ő vezetésével és irányításával fedezték fel a Lovászi környékén található szénhidrogénmezőt és termelték ki az ideiglenesen visszacsatolt Erdélyben az északi földgázmezőket.
Tóth János beszélt arról is, hogy Papp Simon volt az első koncepciós per, az 1948-as MAORT-per, fő vádlottja. A vád alapja szabotázs volt, mely szerint szándékosan rossz helyeken végeztetett mélyfúrásokat, meghamisította a dokumentációkat, visszafogta a termelést, amivel szándékosan kárt okozott a népgazdaságnak. Papp Simont először halálra ítélték, ezt később életfogytig tartó fegyházbüntetésre változtattak.
Életének tragikus eseménye volt, hogy két évig nem tudott Nógrádverőcére internált felesége haláláról, mivel a halálát követően is írattak leveleket a felesége nevében a börtönbe.
Papp Simon feleségét Nógrádverőcén temették el, a geológust 1970-ben bekövetkezett halála után a budapesti Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. A Papp házaspár hamvait a múzeum javaslatára 1991-ben a Magyar Olajipari Múzeum parkjában, Papp Simon szobrának talpazata alatt helyezték el.


Kapnikbányától Pápua Új-Guineáig egy világjáró geológus térképei
Magyar Olajipari Múzeum (Zalaegerszeg)
Nyitva: október 31-ig

 

Forrás: MTI