Konrád

Hírességek műkincsei

2010.09.03. 18:24

Programkereső

Bob Dylan és Andrew Lloyd Webber műkincseiből nyílik kiállítás szeptemberben.

Két zenés világsztár, Bob Dylan és Andrew Lloyd Webber műalkotásait tekintheti meg a közönség ősszel, de a két kiállítás között van egy alapvető különbség: míg Dylan a maga alkotta képeket tárja az érdeklődők elé koppenhágai Nemzeti Galériában, addig a musicalek révén nem kis vagyonra szert tevő Webber magángyűjteménye legszebb darabjait állítja ki a londoni Királyi Művészeti Akadémián (Royal Academy of Arts). A több millió font értékű gyűjteményben Rossetti-, Millais- és Waterhouse-munkákat is megtalálhatók, melyeket az Akadémia hatalmas, egyiptomi művészetet bemutató tárlatának helyet adó termekben tekinthetnek meg az érdeklődők szeptember 20. és december 12-e között.

Rosetti: Venus Venticordia
Rosetti: Venus Venticordia

A 69 esztendős Dylan évtizedek óta készíti rajzait és vásznait, alkotásait Németországban és Londonban is láthatta már a közönség. Az amerikai művész festészetében új fejezetet nyitó, Koppenhágában bemutatkozó Brazil sorozatok akril képei élénk színekben ábrázolják a dél-amerikai ország városi és vidéki hétköznapjait.
„A művészetek közötti átjárás nem mindig sikeres, de Bob Dylannél az. Ez egy másik oldala, mégis nagyon jellemző rá" - hangsúlyozta Karsten Ohrt, a galéria igazgatója.
A képek nem Dylan dalainak illusztrációi. Mint Kasper Monrad, a kiállítás kurátora elmondta, beszélgetéseik során Dylan úgy fogalmazott, ha dalba tudta volna önteni, amit a képein ábrázolt, akkor zenében örökítette volna meg a gondolatait.
A Brazil sorozatok vásznai az utóbbi 15 hónapban születtek Dylan műtermében. A művész azokat a vázlatokat használta fel hozzájuk, amelyeket korábbi brazíliai látogatásaikor készített.
A visszavonultan élő zenész maga nem lesz jelen a kiállítás megnyitóján, és nem is jelezte, hogy szándékában állna megnézni a február 20-ig nyitva tartó tárlatot. A kurátor szerint ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy Dylan esetleg nem állít majd be a múzeumba bejelentés nélkül, mondjuk egy hétfői napon, amikor zárva tartanak.

Forrás: MTI