György

Az Esterházy-kastély fénypontjai

2010.09.07. 16:45

Programkereső

Új kiállítás, még soha nem látott kincsekkel a határmenti Esterházy-kastélyban, Eisenstadtban. Izgalmas kalandozás az időben, magyar vezetések, felejthetetlen program kicsiknek és nagyoknak.

Az Esterházy-kastély termeiben az építészettörténet, a műélvezet és az Esterházy hercegek életének három évszázada követhető nyomon. A kastély keleti szárnyában június 10-étől látható új időszaki kiállítás a hercegi gyűjtemény - nagyközönség számára eddig nem látható - válogatott kincseit vonultatja fel.
Fő attrakciónak számítanak többek között a frankenthali manufaktúrában készült porcelánok, a bécsi Würth cég által készített ezüst étkészlet és az empire stílusú ingaóra a hozzátartozó két gyertyatartóval.

ezüst készlet, Esterházy-kastély, Kismarton
ezüst készlet, Esterházy-kastély, Kismarton

Az Esterházy Magánalapítvány e kiállítása a belső terek történetét műélvezettel ötvözi. A kiállított tárgyak a művészek zsenialitását, a hercegek pártfogó tevékenységét és reprezentációs kényszerét, valamint az arisztokrata enteriőrök változékonyságát dokumentálják.
A kiváló akusztikával rendelkező pazar Haydn Terem a világ egyik legszebb koncertterme, megtekintése a kastélylátogatás egyik csúcspontja. Joseph Haydn (1732 - 1809) történelmi gyökerei, valamint a Kismartonban és környékén található számtalan Haydn-emlékhely mind a mai napig a zeneszerző városhoz - és elsősorban az Esterházy családhoz - való szoros kötődéséről tanúskodnak.

http://www.esterhazy.at/