Klaudia

Vándorkiállítás indul Budapestről a Liszt-évben

2010.09.08. 11:21

Programkereső

Kortárs Liszt-portrékból áll össze 2011 egyik legnagyobb utazó kiállítása.
E24B47E6-219C-48E0-8F12-6D560AFEF911

Az ausztriai Eisenstadtban (Kismartonban) gyűjtik össze és szervezik azt a vándorkiállítást, amelyen azokat a művészeti alkotásokat láthatjuk, amelyeken kortárs művészek ábrázolják a kétszáz éve született zeneszerzőt és zongora virtuózt, Liszt Ferencet.
A gyűjteményt először Budapesten az Ernst Múzeumban állítják ki, a tárlat innen indul Bayreuth-ba, Weimarba, majd olyan európai városokba, amelyek a sokat utazó zeneszerző életéhez kapcsolódnak. Természetesen Liszt szülőfalujában, az ausztriai Raidingban (Doborjánban), valamint Pozsonyban is bemutatják a festményeket, videókat és installációkat, amiket a későbbiek folyamán Lipcsében, Londonban, Luxemburgban és Velencében is megismerhetnek az érdeklődők.
A vándorkiállítás első állomása a budapesti Ernst Múzeum, ahol 2011. március 17-én nyitja meg kapuit a tárlat. A 2011 végéig tartó turnét az eu-art-network művészeti hálózat szervezésében szimpóziumok kísérik.
Mint Erdődy Orsolya, a Hungarofest Klassz Zenei Irodájának vezetője, a Nemzetközi Liszt Társaság főtitkára elmondta, kitűnő ötletnek tartja, hogy olyan összeállítás járja be Európát, ami a kortárs művészek szemével láttatja Liszt Ferencet. Azonban a műalkotásokról nemcsak a kétszáz éve született zeneszerzőt és zongora virtuózt ismerheti meg a közönség, hanem a kor meghatározó emberét is, aki mély hatást gyakorolt kora társadalmi és művészeti életére.
Az említett kiállítás mellett Eisenstadt még egy tárlattal készül a zeneszerző születésnapjára: a város galériájában 2011. január 28-tól március 6-ig lesz látható az Éljen Liszt! című gyűjtemény.

Forrás: MTI