Csilla, Noémi

Tate a csúcson

2010.09.13. 12:52

Programkereső

A Tate-birodalom látógatószáma felzárkózott a Louvre mögé.

A négy galériából álló brit Tate-hálózat a második helyre zárkózott fel a Louvre mögé a világ legsikeresebb múzeumainak rangsorában ‒ mondta Nicholas Serota, a Tate igazgatója.
Az intézmény éves jelentését ismertetve Serota elmondta, hogy a 2009-2010-es szezonban összesen hétmillió látogató kereste fel a Tate valamelyik galériáját, a londoni Tate-et, a szintén londoni Tate Modernt, valamint a liverpooli és a St. Ives-i galériát.
A művészeti birodalom idén 296 alkotással bővítette kollekcióját, amely 16,8 millió euró értékben festményekkel, rajzokkal, installációkkal vált gazdagabbá.
Az említett szezonban a Tate Simon Baker személyében kinevezte első fotóművészeti megbízottját, fényképgyűjteményét pedig olyan nagyságok felvételeivel bővítette mint Bill Brandt, Brassai, Henri Cartier-Bresson és Edward Weston, de a galériák kollekciói is kiváló művészek munkáival szaporodtak. Ezek közül Serota kiemelte a kubai Tania Bruguera performanszát, Patrick Caulfield brit művész utolsó festményét, valamint az Arte Povera (szegény művészet) olasz irányzat képviselőinek ‒ Giovanni Anselmo, Alighiero Boetti, Marisa Merz, Pino Pascali, Gilberto Zorio ‒ alkotásait.

Joan Miró: Táncos (1925)
Joan Miró: Táncos (1925)

Mindez persze nem is olyan meglepő, mikor a gyűjtemény gyarapítás mellett kiváló tárlatokkal is várják az érdeklődőket, mint például a szeptember végén nyíló Gauguin-, vagy a jövő tavasszal nyíló retrospektív Miró-kiállítás, amely ötven év óta először fogja egybe a művész életművét a londoni Tate galériában.
A 2011. április 14-én nyíló tárlat szeptember 11-ig lesz látogatható, és a The Ladder of Escape (A menekülés lajtorjája) címet viseli majd. A nagyszabású kiállítás a spanyol művész 150 olajfestményét, papírra vetett műveit és szobrait foglalja magában, a tárlatra szánt alkotások egy része a világ különböző tájain található magángyűjteményekből érkezik Londonba.
A kiállításon igyekeznek bemutatni Miró munkásságának kontextusát, beleértve politikai hitvallását és a katalán származásának, valamint a spanyol polgárháborúnak, valamint a Franco-rezsimnek az alkotói tevékenységére gyakorolt hatásait.
A Tate Miró minden korszakából igyekezett a legnagyobb hatású alkotások közül válogatni, a londoni közönség a katalán művész leghíresebb műveivel is találkozhat.

Forrás: MTI