Emőke

Ismét Kulturális Örökség Napok

2010.09.17. 13:41

Programkereső

Újból különleges épületek kapuin osonhatnak be a látogatók, ráadásul ingyen.
Kőbányai Sörgyár
Kőbányai Sörgyár

Több mint tíz éve nyitják meg kapuit az érdeklődők előtt Magyarország köz- és magánintézményei ezen a különleges hétvégén, amelyre idén szeptember 17-18-t választották a szervezők. Az Európa Tanács által indított kezdeményezés számos országban, így itthon is, méltán örvend népszerűségnek. Az épületek megtekintése egytől egyig ingyenes, ami már önmagában nagy vonzerő, ha pedig ehhez hozzávesszük, hogy vannak olyanok, amelyekbe kizárólag ezen az egy hétvégén juthat be a nagyközönség, akkor végképp nem szorul magyarázatra a programsorozat évek óta tartó, töretlen sikere.
Az ingyenesség és a különlegesség mellett a program másik állandó jellemzője, hogy valamilyen téma köré szervezik a programokat. Erre utal az idei mottó is: a Felemelő évszázad, a nemzeti „styl”. Ez azt jelenti, hogy idén különösen sok, a 19. században épült műemléket tekinthetnek meg a látogatók.
Országos program esetén különösen nehéz helyzetbe kerül az, akinek ajánlót kell írnia, ebben az esetben pedig ez extrán igaz. Egyrészt még az országhatárokon túl is csatlakoztak a kezdeményezéshez, másrészt pedig olyan mennyiségű izgalmas lehetőség közül lehet választani, hogy csak pár személyes kedvenc felsorolására vállalkozhatunk.

Somogyszentpál_tájséta
Somogyszentpál_tájséta

Ilyen a Kőbányai pincerendszer, ahol a bányászat megszűnte után sörfőzők és borkészítők vették át a terepet, például itt található a földalatti Dreher-kápolna is. Ha pedig bányászat, akkor kihagyhatatlan a tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen és ha már arra járunk, ugorjunk be a Faszén Fesztiválra, ahol faszénen főzött-sütött ételek közül válogathatunk. Azonban azoknak sem kell otthon maradniuk, akiket nem az ipari műemlékek hoznak lázba. Részt vehetnek a kétnapos Tájséták programsorozaton, ahol két nap alatt nyolc Balaton-környéki települést ismerhetnek meg a vállalkozó kedvű (és gumicsizmával felszerelt) kirándulók.

Vagy egyházi emlékeinket látogathatnak meg, ugyanis a Kulturális Örökség Napokkal átfedésben zajlik a Szakrális Művészetek Hete szeptember 17-e és 26-a között. Ennek köszönhetően több száz, valamely felekezethez kötődő, szent helyet és épületet tekinthetünk meg. Az épített szentségek mellett pedig a valláshoz valamely más módon kapcsolódó programok teszik teljessé a kínálatot, mint mondjuk a szlovákiai Komárom Szent András templomában tartott Bach koncert, a zebegényi Havas Boldogasszony templom koncertje, ahol maga Bogányi Gergely lép majd fel, vagy az Öntödei Múzeum programja, ahol az öntött vas építészeti szerepéről tudhatunk meg mindent, ami a 19. századi protestáns templom és zsinagóga építésekkel kapcsolatban felmerülhet.

 

A programokról részletesen a Kulturális Örökség Napok és a Szakrális Művészetek Hete hivatalos weboldalain tájékozódhatnak.