György

Egyiptomi múzeum nyílik Rómában

2010.09.27. 11:29

Programkereső

Egyedülálló műkincsek lesznek láthatóak október elejétől a Villa Borghesében. És Mubarak elnök festménye.

Az új múzeumot csütörtökön avatta fel Rómában Hoszni Mubarak egyiptomi elnök. A múzeum gyűjteményét kairói régészek állították össze egyedülálló műkincsekből, a kiállítást pedig október elején nyitják meg a nagyközönség előtt.

Villa Borghese
Villa Borghese

A Villa Borghese parkjában nyíló múzeumot, az 1924 óta ott működő egyiptomi akadémia épülete fogadja be. Százhúsz tárgy kíséri végig a nílusi ország történetét az egyiptomi őskortól, a fáraók dinasztiáin át egészen az iszlám hódításig és a kopt kultúráig. A két év munkájával létrehozott római egyiptomi múzeum nyolc millió eurós befektetéssel valósult meg. Az egyiptomi állam olasz vállalkozókkal közösen finanszírozta a beruházást.
Olasz sajtóbeszámolók szerint rendkívüli kulturális kezdeményezésről van szó, mivel ez az első olyan külföldi kiállítóhely, amelyet közvetlenül a kairói nemzeti régészeti múzeum irányít. Az új intézmény konkurenciát jelent majd a Vatikáni Múzeum egyiptomi gyűjteményének és a torinói egyiptomi múzeumnak is.
Az új múzeumba érkezett Kefrén fáraó szobra a VIII. dinasztia korából, egy Tutankhamon kincséből származó, szarkofág alakú dobozka, Ehnaton fáraó óriás méretű szobrának feje, papirusztöredék a Halottak könyvéből és természetesen a római egyiptomi múzeumból sem hiányzik az igazi szarkofág, benne egy múmiával.
A torinói egyiptomi múzeum mintájára, a termek falait a rómaiban is fekete színűre festették, igazi egyiptomi hangulatot teremtő megvilágítással.
Az egyiptomi akadémia azt reméli, hogy a múzeummal még többen érdeklődnek majd az észak-afrikai ország története és kultúrája iránt. Az ókori régészeti kincsek mellett az akadémia tízezer kötetes könyvtárával várja a látogatókat, valamint modern és kortárs egyiptomi művészek alkotásaival. Ezek között látható a nemcsak államfőként, hanem festőként is ismert Mubarak egyik alkotása is.

Forrás: MTI