Konrád, Tivadar

A meztelen igazság

2010.09.28. 18:00

Programkereső

A szecessziós kiállítás nyílt a Szépművészeti múzeumban, grafikákkal, Klimttel és a mozgalom nagyszerűségét feltáró háttéranyaggal.
Klimt: Nuda Veritas (részlet)
Klimt: Nuda Veritas (részlet)

Január elején bezár a Szépművészeti múzeum, aminek oka, hogy komoly munkálatok veszik kezdetét az épületben. Az intézmény azonban nem szomorkodik, hanem egy erős őszi tárlat sorozattal vág bele az átmeneti szünetbe. Ennek a sorozatnak az első darabja a Nuda Veritas ‒ Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei 1895-1905 című tárlat.

Mint a megnyitón megtudhattuk, a kiállított anyag legnagyobb része a bécsi Albertinából érkezett, a képekhez pedig a téma egyik szakértőjét, Marian Bisanz-Prakken művészettörténészt is mellékelte a bécsi múzeum, aminek eredménye egy kiváló tárlat lett. A teljességhez hozzátartozik, hogy a kiállított anyag a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének köszönhetően érte el végleges formáját, ahonnét az előképek bemutatásához választottak műveket. Így született meg a két éve tervezett kiállítás, amely a talán legnépszerűbb művészeti stílus kezdeti és legerősebb korszakát mutatja be.

A szecesszió népszerűségének okát Marian Bisanz-Prakken abban látja, hogy „új reménységek, sőt utópiák feltörésének időszaka volt, amikor az emberek a művészetet, a művészit belülről akarták. Ez a lelkesedés, ami Klimtet és a kortársait fűtötte, a mai kor emberét is felvillanyozza. Ezt, pontosabban a szecesszió művészeinek útját, szimbolizálja a tárlat két fő műve, a Nuda Veritas és az Arany Lovas.

A Nuda Veritas a szecesszió korai korszakának programadó műve, amelyen a fiatal nőalak a szecesszió ideálját testesíti meg, összhangban a képen látható Schiller-idézettel, amely arra figyelmeztet, hogy a művész a benső igazságához kell hű maradjon a tömegízléssel szemben. (Kannst du nicht allen gefallen durch deine Tat und dein Kunstwerk,mach' es wenigen recht; vielen gefallen ist schlimm. = Ha tetteid és művészeted révén nem nyered el mindenki tetszését, nyerd el kevesekét. Sokaknak tetszeni rossz.)

Az Arany lovas már a művészet kivívott szabadságát jeleníti meg. Ez a festmény egész más karakterű: dekoratív, monumentális, két dimenziós. E két mű mutatja be a kontrasztot a szecesszió első korszakának kezdete és vége között."

A kiállítás 2011. január 9-ig látogatható, amelyből az alábbi videón láthatnak egy ízelítőt.