György

Gyilkos szépségek

2010.09.28. 12:37

Programkereső

18-19. századi fegyverekből nyílik tárlat a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

Fegyverekben gyönyörködhetnek a Móra Ferenc Múzeumba látogatók. A tárlókban látható hadieszközök valóban látványosak, misztikusak, szemrevalóak, de tagadhatatlan tény, a történelem során a másik ember elpusztítására is használhatták őket. A több mint 70 fegyvert bemutató kiállításon azonban nem csak a harci eszközökről tudhatunk meg minden, hanem az egykori Magyarország területén folyatott korabeli harcokról és hadviselési fortélyokról is.

Pisztolyok
Pisztolyok

A tárlat a 18-19. században használt szúró-, vágó- és lőfegyverek egész tárházát sorakoztatja fel, amelyek legékesebb darabjai közé tartozik a misztikus Keletet megidéző damaszkuszi kard, az amerikai forgótáras pisztoly és a mesterien megmunkált elefántcsont markolatú tőr. Emellett a tárlat bemutatja az 1848-49-es szabadságharc lovassági és gyalogsági felszerelését: pisztolyokat, kardokat és egy olyan típusú finoman vésett főtiszti szablyát is, melyet Damjanich János is használt a harcok alatt.

A kardok azonban nem csak harci eszközök, hanem egyben méltóságjelvények és nagy gonddal készített művészeti alkotások is voltak. Ennek méltó bizonyítéka az a 17. századi perzsa szablya, melyet elefántcsont markolata mellett egy aranyberakásos keleti Korán-idézet tesz különlegessé.
A tárlaton egy Szegeden gyártott hadi kuriózumot, a Millennium tiszteletére készült szablyát is bemutatnak majd, amelyik egyik oldalán Szeged város, a másikon Magyarország címere látható az 1896-os évszámmal keretezve.

A kardok és szablyák mellett Amerikából és Angliából származó, ritkaságnak számító forgótáras pisztolyokat, a westernfilmekből jól ismert Coltok-at is láthat majd a közönség.

Ha vitéz vagy, jer vélem! Régi idők fegyverei"
Móra Ferenc Múzeum (Szeged)
Nyitva: december 19-ig