Gertrúd, Patrik

Megnyílt a World Press Photo

2010.10.04. 18:34

Programkereső

Ismét a legjobb sajtóképek töltik meg a Millenárist.

Rekordszámú pályamunkából válogatták az idei World Press Photo kiállítás anyagát. A kiállításon 167 díjnyertes kép szerepel, köztük Szentpéteri L. József biológus-fotóriporter vadászó jégmadarat ábrázoló felvétele.

Eric de Kruijf, a World Press Photo projektmenedzsere a kiállítás megnyitóját megelőző sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a pályázat a világ legrégebbi és legnagyobb versenye a műfajban. 1955 óta minden évben megtartották, hogy így hívják fel a figyelmet a hivatásos sajtófotósok munkájára. Idén 128 ország 5847 fotóriportere összesen 101 960 pályaművet adott be a megmérettetésre. Mint Eric de Kruijf fogalmazott, a rekordszámú fotót két zsűri bírálta el mintegy két hét alatt, az ítészek a világ legnevesebb fotósai, fotószerkesztői közül kerültek kik. A projektmenedzser hozzátette: idén először indulhattak a versenyen nem hivatásos fotósok is, számukra külön díjat hoztak létre.

David Guttenfelder fotója_worldpress
David Guttenfelder fotója_worldpress

Révész Tamás fotóriporter, a kiállítás hazai szervezője, a sajtótájékoztatón elmondta, hogy idén negyedik éve magyar fotóst is díjaz a World Press Photo zsűrije. Kiemelte: külön érdem, hogy a Joe Petersburger művésznéven alkotó Szentpéteri L. József az egyedi természetfotó kategóriában kapta az első díjat, hiszen „itt mindig óriási a verseny".
A sajtótájékoztatón jelen volt Szentpéteri L. József is, aki elmondta, hogy a jégmadarakról szóló képsorozatot két év alatt, elsősorban Magyarországon készítette el. „Több jégmadárcsaládot követtem, főleg Somogy megyében, a viselkedési szokásaikat tanulmányoztam." A díjazott felvételről elmondta, hogy az a „hal nézőpontjából" mutat be egy jégmadár-légitámadást. A fényképezőgépet távirányítással sütötte el. A témaválasztásról szólva így válaszolt: „Biológus vagyok, ezért főleg a természetrajzi, néprajzi témák érdekelnek, különösen a veszélyeztetett életformák, fajok. Olyan történetek felé fordulok, ahol szükség van a figyelemfelhívásra."

A világ 45 országában látható vándorkiállítást Budapesten két kísérő tárlat egészíti ki. A Csiga Galériában az úgynevezett Civil Expo virtuális kiállítás látható. Az Index hírportál, az Indafotó és a tárlat szervezője által kiírt fotópályázatra bárki küldhet képet a kiállítás ideje alatt, a galérián elhelyezett projektoron ezekből a fotókból látható válogatás. A Pódium Galéria ad otthon az Árnyékban ‒ szegénység, kirekesztettség című, magyar fotósok képriportjait felvonultató tárlatnak, amely abból az apropóból szerveződött, hogy az Európai Parlament és az Európai Tanács 2010-et a Szegénység és a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem európai évének nyilvánította. A kiállítás kurátora Révész Tamás és Bánkúti András fotográfusok voltak. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a tervek szerint a kiállítás nemsokára más európai országokban is bemutatkozik.

A kiállítás október 31-ig látható a Millenárison illetve az összes díjazott fotó megtekinthető a kiállítás honlapján.

Forrás: MTI