Emőke

Botticelli és Leonardo, extra méretben

2010.10.05. 07:55

Programkereső

A megszokott felvételeknél háromezerszer nagyobb felbontásban csodálható meg a firenzei Uffizi-képtár hat remekműve.
Caravaggio: Bachus (1597)
Caravaggio: Bachus (1597)

„Amikor a művészet a technológiával találkozik" címmel indult útjára a világ egyik leglátogatottabb képtárának és a fényképészszakmában ismert nemzetközi márkaneveknek a közös kezdeményezése. A projekten belül négy hónapon át, január 29-ig, RHD (Real High Definition)-felbontásban láthatók az olasz reneszánsz és barokk festőművészek alkotásai a www.haltadefinizione.com honlapon, ráadásul az élményt a megjelölt időpontig teljesen ingyen kínálják.

Nem akármilyen művekre esett a választás: Sandro Botticelli A tavasz (1477) és Vénusz születése (1482-85) című festményeire; Leonardo da Vinci Angyali üdvözletére (1472-75); Andrea del Verrocchio és Leonardo da Vinci Krisztus keresztelésére (1475); Caravaggio Bacchusára (1597) és az Agnolo Bronzino festette Eleonora di Toledo portréjára (1545).

Ezek az alkotások mutatkoznak be úgy, ahogyan még soha senki nem láthatta őket: maximálisra lehet nagyítani a festményeket anélkül, hogy vesztenének élességükből és eredeti színeikből. A RHD technika századmilliméteres részletességgel enged betekintést a remekművek legapróbb titkaiba, amelyeket szabad szemmel nem veszünk észre, hiába megyünk a lehető legközelebb az alkotásokhoz.

Nem ez az első hasonló művészeti-technológiai kaland Olaszországban. HD-felbontásban többek között már látható volt Leonardo Utolsó vacsorája és a padovai Scrovegni-kápolna festményei is. A használt technika nem csak a művészet csodálóinak ajándékoz egyedülálló látványt, értékes eszközként szolgál a művek restaurálói számára is.

Forrás: MTI