Irén, Írisz

Milliók a tenger mélyén

2010.10.11. 12:42

Programkereső

Fellép a tengeri kincsvadászok ellen Spanyolország, amely tengere több száz roncsot is rejthet.

Spanyolország nem hagyja többé, hogy idegen roncsvadászok kezébe kerüljenek a tengerfenéken nyugvó történelmi örökségei, ezért saját kincskereső kampányba kezdett. Azt egyelőre nem tudni, hogy a hadihajók által őrzött part menti merülő helyeknél értékes hajóroncsokat, vagy csak szemetet rejt a sötétség.

A Nuestra Senora de las Mercedes megtámadása
A Nuestra Senora de las Mercedes megtámadása

A Spanyolország délnyugati részén fekvő Cádiz városának partjainál két aknakereső hajó és más vízi cirkálók is őrzik azokat az Atlanti-óceánon lévő pontokat, ahol feltehetőleg száz darab hajóroncs pihen a tengerfenéken. A különleges óceánsírra a szeptember nyolcadikán megkezdődött és a tervek szerint két hónapon át tartó kincskereső kampány első szakaszában találtak rá.
Spanyolország célja, hogy megakadályozza az olyan esetek megismétlődését, mint amikor a floridai Tampában működő Odüsszeusz Tengerkutató Vállalat 2007-ben rátalált egy spanyol gályára és nagyjából 500 millió dollár (98 milliárd forint) értékű ezüstérmét és egyéb műtárgyakat hozott a felszínre. A Nuestra Senora de las Mercedes nevű hajót 1804-ben, Portugália partjaitól délnyugatra süllyesztette el egy brit hadihajó. A spanyol gálya éppen Dél-Amerikából tartott hazafelé több mint kétszáz utassal a fedélzetén.
Egy amerikai bíróság tavaly azt az ítéletet hozta, hogy a kincsek Spanyolország tulajdonát képezik, ám a vállalat fellebbezett a döntés ellen és azóta sem szolgáltatta vissza a zsákmányt, amely továbbra is az Egyesült Államokban van.
Az eddig megvizsgált 15 területen mindössze egyetlen értékes leletet találtak, amely egy 18. századból származó horgony volt. Carme Chacon védelmi miniszter és Gonzalez-Sinde kulturális miniszter a héten úgy nyilatkozott, hogy rendkívül fontosnak tartják a spanyol történelmi múlt örökségeinek megőrzését. „Amiben egyesek zsákmányt látnak, az a történelmünk. Ahol mások aranyat keresnek, ott mi az örökségünket találjuk. Amit sokan kifosztanának, azt mi meg akarjuk védeni" ‒ hangoztatta Chacon.
A kulturális tárca becslései szerint jelenleg több mint 3000 olyan terület van a spanyol part menti vizekben, amelyek többségben hajóroncsok, de emellett repülőgépek, tengeralattjárók és emberi települések maradványait is őrzik. Cádiz városának közelében összesen 800 ilyen roncs pihenhet a tengerfenéken. A kampány során más part menti városokra is kiterjesztik majd a keresést, és a végső cél az országot övező hajósírok teljes térképének elkészítése lesz.