József, Bánk

A legvonzóbb berlini nő

2010.10.15. 08:26

Programkereső

Egy év alatt több mint 1,2 millió látogató volt kíváncsi Nofertiti mellszobrára a berlini Neues Museumban.
Nefertiti büszt
Nefertiti büszt

A látogatók száma azonban továbbra sem csökken. Aki szeretné megtekinteni az intézmény tárlatát, legalább 24 órával korábban kell igényelnie a meghatározott időre szóló belépőjegyét.

A hetven éves szünet után újranyitott intézmény szombaton ünnepli egyéves jubileumát. A Neues Museum a Világörökség részének nyilvánított berlini Múzeumszigethez tartozik. Az 1843 és 1855 között emelt építmény Poroszországban kora egyik legjelentősebb építészeti projektje volt, Friedrich August Stüler építész fő műve. A második világháborúban súlyosan megrongálódott, majd David Chipperfield brit sztárépítész vezetésével 213 millió euró értékben restaurálták.
A négyemeletes Neues Museum nyolcezer négyzetméteres kiállítási területén csaknem kilencezer tárgy látható.
A múzeum legnagyobb kincse az egyiptomi királynő, Nofertiti világhíres mellszobra, amit James Simon berlini mecénás 1913-ban szerezett meg Egyiptomban Ludwig Borchart régész feltárásai nyomán. A 3300 éves büszt birtoklásáért évek óta küzd Németország és Egyiptom: Kairó újra meg újra követeli, hogy juttassák vissza hazájába a kulturális kincset. A kairói régészeti kincsek kormányzati főfelelőse, Záhi Havvász az elmúlt években többször is műkincscsempészéssel vádolta meg az illetékes német hatóságokat. A németek szerint viszont a büszt a Német Keleti Társaság majd a porosz állam révén jogosan került Németország tulajdonába.
Nofertiti a XVIII. dinasztia idején uralkodó IV. Amenhotep, a későbbi Ehnaton fáraó felesége volt.