József, Bánk

Modern roma divat

2010.10.19. 11:38

Programkereső

A Romani Design ruháiból nyílt kiállítás a Terror Házában.

A Romani Design tervezői a hagyományos cigány motívumokat modern formákkal és anyagokkal ötvözik, az eredmény pedig egy modernen eklektikus ruhatár és kiegészítők. A Terror Házában pedig most bárki megtekintheti a különleges ruhadarabokat az Egymásnak ítélve ‒ Cigány identitás a XXI. században címmel nyílt tárlaton.

Romani Design
Romani Design

„Büszkék vagyunk arra, hogy a magyarországi cigányság őrzi identitását" ‒ szólt a roma kultúráról mint a nemzet „közös kincséről" a tárlat megnyitóján a múzeum főigazgatója, Scmitt Mária.
Mint a főigazgató kifejtette, nem szabad lemondani kulturális örökségünkről, ehelyett folyamatosan újra kell értelmezni annak elemeit, többek között a divat területén is.

„Amikor megláttam Varga Erika gyönyörű ruháit, úgy éreztem, azok korszerű, divatos, hordható ruhák, amelyek egyben kifejezik a magyar cigány tradíciót is" ‒ fogalmazott.
Schmitt Mária szerint más európai nemzetek, többek között a skótok, az osztrákok vagy a bajorok, mindannyian büszkék nemzeti viseleteikre, ezért a magyaroknak vagy a magyar romáknak sem szabadna szégyellniük saját viseletkultúrájukat; ebben segít a Terror Háza kiállítása is.

Mint Varga Erika, a Romani Design vezetője, elmondta a tárlaton a stúdió saját kreációi mellett hagyományos cigány viseleti együtteseket is bemutatnak, de számos ruha érkezett a Kortárs Romani című tervezői pályázatukról is. Beszélt arról is, hogy a különböző roma közösségek eltérő módon őrzik hagyományos viseletkultúrájukat, átfogó képet azonban nehéz adni a mindeddig hiányzó kutatások miatt.
„A divat világában egyelőre kevés a cigány szereplő", jegyezte meg a stúdióvezető, a Romani Design ezért egyszerre működik divatszalonként és úttörő társadalmi szerepet betöltő vállalkozásként.

A kiállításon, a bemutatott 25 ruha mellett, ékszerekkel, táskákkal, kiegészítőkkel találkozhat, de helyet kaptak az oláh cigányok hetvenes évekbeli és az erdélyi romák mai ruházatát bemutató fotók is.

Egymásnak ítélve ‒ Cigány identitás a XX. században
Terror Háza
Nyitva: 2011. január 9-ig