József, Bánk

Fülel a diktátor

2010.10.22. 13:30

Programkereső

Sztálin füle is látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Első ízben állítja ki a Magyar Nemzeti Múzeum az 1956-ban ledöntött Sztálin szobor egy újabb töredékét. Az 1956-os forradalom talán legismertebb, mára szimbolikus értelmet nyert epizódját felidéző tárgy október 22-én a múzeum állandó történeti kiállításában méltó helyére, a már kiállított másik Sztálin-töredék, a szobor jobb kézfeje mellé került.

Sztálin füle és keze
Sztálin füle és keze

A Mikus Sándor alkotta, 8 méter magas (a talapzattal együtt 18 méteres) bronz szobrot 1951-ben, a felrobbantott Regnum Marianum templom helyén emelték. A Dózsa György utat kiszélesítették, a Városligeti Színházat pedig lebontották, hogy helyet és teret biztosítsanak az óriási szobornak, illetve a hivatalos ünnepségeken felvonuló tömegnek. A teret a szoboravatást követően keresztelték át Felvonulási térnek.

A mű eltávolítása az október 23-ra megfogalmazott forradalmi követeléslisták mindegyikének részét képezte, a forradalmárok azonban nem vártak a kormányra: maguk indultak elpusztítani a szovjet megszállás gyűlölt jelképét. A diktátor szobrát az 1956-os forradalom első napjának estéjén ledöntötték.

A műtárgyat 2008 augusztusában már kiállították a debreceni MODEM-ben, majd tulajdonosa néhány hete aukción kívánta értékesíteni. A Magyar Nemzeti Múzeum folyamatosan figyelemmel kísérte a töredék sorsát és a sikertelen árverés után ‒ a múzeumot már hosszú ideje támogató Unger Ödön anyagi hozzájárulásának köszönhetően ‒ 500 ezer forintért megvásárolta azt.

A szobortöredék a Magyar Nemzeti Múzeum második emeleti kiállítótermében látható, október 23-án (akárcsak a múzeum állandó kiállításai) ingyenesen látható, míg a Széchenyi világai című kiállítás 50 százalékos kedvezménnyel tekinthető meg a nemzeti ünnep ideje alatt.