József, Bánk

Renoir-kiállítás a Pradóban

2010.10.24. 10:45

Programkereső

Pierre-Auguste Renoir legszebb képeit állították ki Madridban.

A Pasión por Renoir címet viselő kiállítás a francia mester 31, zömmel kisméretű, képét mutatja be, amelyek legjobbnak tartott korszakában, a 19. század utolsó negyedében készültek.

Auguste Renoir: Lány legyezővel
Auguste Renoir: Lány legyezővel

A februárig látogatható tárlaton szerepel egyebek mellett az Önarckép című, 1875-ben született alkotása és a Monet asszony a fiával című, egy évvel korábbi festménye, amelyek olyan 20. századi művészeket ihlettek meg, mint Pablo Picasso vagy Henri Matisse.
„Legjobban a Pradóban érthető meg Renoir letisztult klasszicizmusa, a formák iránti érdeklődése, és hogy hogyan kapcsolódott a nagy európai festői hagyományokhoz, ami miatt végül is kiszorult az impresszionista mozgalomból" ‒ mondta Miguel Zugaza, a múzeum igazgatója. A bemutatott képeket a néhai Robert Sterling Clark amerikai műgyűjtő magángyűjteményéből kölcsönözték a spanyol múzeum kiállításához. Az 1956-ban elhunyt művészetbarát kincsei ma a massachusettsi Williamsonban található Clark Art Institute tulajdonában vannak.
Renoir kortársaival, Claude Monet, Alfred Sisley és Paul Cézanne festőkkel, együtt bábáskodott az impresszionista mozgalom születésénél, amely teljesen megváltoztatta a fény kezelését, és átformálta az európai festészetet.
A Prado kiállításán a művészetében döntő változást hozó 1881-es olaszországi útja előtti és utáni képei is szerepelnek. Mint Javier Baron, a tárlat egyik kurátora rámutatott, Renoir számos alkalommal emlegette elragadtatással azokat a nagyszerű velencei, flamand és spanyol festményeket, amelyeket 1892-ben, madridi látogatása idején látott a Pradóban.
A Renoir-festményekért cserébe a madridi gyűjtemény Tiziano, Rubens és Velázquez alkotásait adja majd kölcsön a Clark Art Institute tervezett kiállítására, amely az aktok jelentőségét kívánja bemutatni a nyugati festészetben.