József, Bánk

Vár őrzi majd a kincseket

2010.10.25. 11:05

Programkereső

23 ezer NDK-s műalkotás kap új otthont.

A művek, köztük Neo Rauch egy nagyformátumú képe jelenleg a beeskowi művészeti levéltár raktárában találhatók. A győztes terv kidolgozója Max Dudler, akinek a nevéhez több impozáns épület is fűződik, például a berlini Humboldt Egyetem új könyvtárának megépítése. Az elképzelések szerint egy új, a jelenlegi hely kétszeresével rendelkező épület készül, amely megfelelő körülményeket biztosít a műalkotások tárolására. A háromezer négyzetméter területű épületet a műemlékvédelem alatt álló középkori beeskowi vár háborús sérülések nyomait viselő keleti szárnyához építik hozzá.

Neo Rauch: Vadászszoba
Neo Rauch: Vadászszoba

A háromemeletes, csúcsos tetejű épületben elegendő hely lesz az alkotásoknak. Tilman Schladebach, a beeskowi várpalota igazgatója szerint a tárgyak felelősségteljes tárolására eddig nem volt lehetőség. Ha minden a tervek szerint halad, a tízmillió eurós projekt 2013 végére készül el. Ehhez azonban európai uniós támogatásra is szükség van. A kérelmet már benyújtották, döntés tavasszal várható mondta el Frank Steffen, Beeskow polgármestere.
Az új épületbe egyébként nemcsak az archívumban őrzött grafikák, festmények és fotók kerülnek majd, hanem még a berlini művészeket támogató alapítvány gyűjteményének darabjai is, így végül összesen 38 ezer műalkotásnak kell helyet találni az újonnan elkészülő intézményben. A művészeti archívum az NDK képzőművészetét dokumentáló központ lesz, amelynek állományát tudományos kutatásokra és kiállítások szervezésére is használják majd.
A műalkotások egykor a párt, szervezetek és állami szervek tulajdonában voltak, megbízásra vagy pályázatokra készültek, majd felvásárolták vagy elajándékozták őket és vendégházakban vagy oktatási központokban kaptak helyet. Az NDK utáni időszakban ezek a művek különvagyonként a vagyonkezelő társaság igazgatása alá, majd 1994-ben származási helyük szerint az új kelet-német tartományok tulajdonába kerültek.