Emőke

Élő népművészet a Néprajzi Múzeumban

2010.10.29. 15:07

Programkereső

Tízezer pályamunkából válogatta a zsűri az Élő népművészet című XV. Országos Népművészeti Kiállítás anyagát.

A Néprajzi Múzeum ad otthont a tárlatnak, amelyen az elmúlt öt év legjelentősebb alkotásai és mesterremekei láthatóak, szám szerint 1300 kézműves tárgy. A kiállított anyag igen változatos, ami tekintve a válogatási alapelvet (olyan népművészeti alkotásokkal lehetett pályázni, amelyek illeszkednek a modern hétköznapokba is), nem meglepő. Láthatunk ruhákat, mívesen kidolgozott lábbeliket, gyöngyből fűzött népi ékszereket, lakástextileket, fonott bútorokat, szaruból faragott használati tárgyakat, továbbá fából készült berendezési tárgyakat és játékokat. A kiállításra berendezett modern konyhában a legkorszerűbb gépek jól megférnek a fonott kosarakkal, a fából faragott tálakkal, a vászon asztalterítővel, a mázas cserépedényekkel és csuprokkal.

Élő népművészet kiállítás2 (Sarnyai Krisztina fotója)
Élő népművészet kiállítás2 (Sarnyai Krisztina fotója)

Mint azt Csupor István etnográfus, főmuzeológus a sajtóbemutatón elmondta, ötévente rendezik meg a tárlatot, amelynek most először ad otthont a Néprajzi Múzeum. A pályázatra tízezer tárgy érkezett, s ebből a zsűri mintegy 1300 alkotást tartott méltónak a bemutatásra. A tárgyak közt nincs olyan tradicionális munka, amelynek ne lenne újraértelmezett változata ‒ jegyezte meg az etnográfus. Érdekes folyamatnak nevezte, hogy a fiatal iparművészek és a népi iparművészek között egyre gyakoribb az együttműködés. Az a cél, hogy a népművészeti tárgyaknak ne csak díszítő funkciójuk legyen a modern otthonokban, hanem mindennapi használati tárgyként működjenek - mutatott rá Csupor István.
Érdekességként említette, hogy amikor az európai népművészeti szövetség összeírta a hagyományőrző mestereket a kontinensen, Spanyolországban mindössze hatvan népművészt találtak, míg Magyarországon egyetlen mesterségben vannak ennyien.
Világszerte magyar modellként ismerik a hagyományok átadásának azt a módszerét, amikor néprajzkutatók, művészettörténészek segítségével, az eredeti gyűjtött anyag alapján, annak tanulmányozásával a mester önálló alkotásra képes, és ez a kiállítás ennek a modellnek ékes bizonyítéka.
A tárlat társrendezője, a Hagyományok Háza képviseletében Beszprémy Katalin tárvezető elmondta, hogy a pénteki megnyitón a zsűri döntése alapján 25 alkotó kapja meg a legjobbaknak járó Gránátalma-díjat, de kiosztanak 49 arany, 48 ezüst és 49 bronz oklevelet is.

Élő népművészet ‒ XV. Országos Népművészeti kiállítás
Néprajzi Múzeum
Nyitva: 2011. március 27-ig